Biden, Rusya'ya Yaptırımları Açıkladı

TAKİP ET

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya yönelik yaptırımları açıkladı.

Rus diktatörü Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı sözde cumhuriyetleri tanıma kararının ardından AB ve İngiltere'den sonra ABD de Rusya'ya yönelik yaptırım kararlarını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Rus diktatörünün adımlarını “işgalin başlangıcı” olarak değerlendirdi. Biden, Rusya’ya yönelik yaptırımların ilk bölümünü duyurdu.

Rusya'nın 2014'teki işgalinde uygulanan yaptırımların daha ötesinde yaptırımlar uygulanacağını belirten ABD Başkanı Biden "Putin daha ileri giderse yaptırımlarımız artacak" dedi.

Rusya'nın iki büyük finans şirketine yaptırım uygulama kararı alındığını açıklayan Biden, "Bu kararla Rusya'nın Batı'dan borçlanma imkanı olmayacak" dedi.

"Savaşma amacımız yok ama NATO topraklarını koruyacağız" diyen Biden, "Enerji sektöründe gerekli adımları atacağız" sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Biden şu ifadeleri kullandı:


"Putin'e Bu Hakkı Kim Veriyor"


Dün Putin, Ukrayna'nın 2 bölgesini bağımsız olarak resmen tanıdığını söyledi. Ukrayna'nın parçası olmadığını ve egemen topraklar olduğunu söyledi. Yani buraları kendisine ayırdığını söyledi. Şu anda Ukrayna'nın bölgelerinde de hak iddia etti. Bu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalin başlangıcıdır. Ben de yaptırımlara başlayacağım. 2014'te uyguladıklarımızdan daha fazla olacak. Putin'e bu hakkı kim veriyor? Burası komşusuna ait bir topraktır. Uluslararası hukuka aykırıdır.


"Rusya Batı'dan Borç Alamayacak"


Ben Putin'in bizzat da söyledim bunu. Bugün ilk yaptırımları açıklıyorum. Burada ortaklarımızla iş birliği ile yaptık. Rusya durumu arttırırsa biz de yaptırımları arttırırız. İki büyük Rus finans şirketine ve Ordu Bankası'na yönelik yaptırım kararı aldık. Daha sonra Rusya'nın borcuna da yönelik yaptırım yapacağız. Batıdan borç alamayacak ve ticaret yapamayacak. İleriki günlerde Rusya'nın elit ailelerine de yaptırım yapacağız. Kuzey Akım 2'nin ilerletilmemesi üzerine de mutabık kaldık. Rusya agresifliğini devam ettirirse daha fazla yaptırıma maruz kalacak.


"Rusya Devam Ederse Yalnızca Rusya Sorumlu Tutulacaktır"


Rusya'nın Ukrayna'ya yine saldıracağını düşünüyoruz. Bütün başkent ve şehirlere tehditleri var. 150 binden fazla Rus askerleri bölgede. Rusya, Ukrayna sınırına giderek yaklaşıyor. Karadeniz'de donanmaları dolanıyor. Sınırda kan bankaları hazırlıyorlar. Savaş yapmayacaksanız ne yapacaksınız kan bankalarını? Şimdi de politik provokasyon yapılıyor. Bu da uluslararası hukukun ihlalidir. Putin, Rusya parlamentosundan onay aldı. Bu da daha fazla askeri harekat için yolu açıyor. Hiçbirimiz aptal yerine konmamalıyız, konmayacağız da. Eğer Rusya devam ederse yalnızca Rusya sorumlu tutulacaktır.


"Rus Ekonomisini Hedef Alacağım"


Ama özgürlüğümüzü korumamızın bir bedeli olacaktır. Bunu yaparken sert önlemler alacağım. Direkt Rus ekonomisini hedef alacağım. Petrol üreticileriyle irtibat halindeyiz. Pompa fiyatlarını kontrol altında tutacağım. Bu bizim için çok önemli. NATO ittifakını koruma konusunda hemfikiriz. Rusya'dan gelen tehdidin ne kadar büyük olduğunun farkındayız. Putin hiçbir şekilde diyalogla ilgili bir mesaj vermedi. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saldırdı. Açık bir şekilde savaş teklifi yaptı.

biden putin rusya yaptırımlar ukrayna