Biden: Tahliye Operasyonu Olağanüstü Bir Başarı

TAKİP ET

ABD Başkanı Biden, Afganistan'dan tahliye operasyonunu "olağanüstü bir başarı" şeklinde niteledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan konusunda geri çekilme ya da savaşı tırmandırmak dışında bir seçeneğe sahip olmadıklarını söyledi.

Afganistan'dan çekilmeyi bir gereklilik olarak açıklayan Biden, tahliye operasyonunu "olağanüstü bir başarı" ifadeleriyle niteledi.

300 binden fazla personele sahip olan Afganistan ordusunun Taliban'a karşı savaşta kararlı bir mücadele vereceğini düşündüklerini söyleyen Biden, "Bu varsayım yanlış çıktı" diye konuştu.

Trump Dönemini Suçladı

Selefi Donald Trump'ın başkanlığı döneminde Taliban'la yapılan anlaşmayı hatırlatan Biden, "Gerçek şu ki, bu anlaşma her şeyi değiştirdi" diye konuştu. Söz konusu anlaşmanın 2020 yılında 5 bin Taliban üyesinin serbest bırakılmasına neden olduğunu belirten Biden, bunlardan bazılarının Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesini sağlayan "üst düzey savaş beyleri" olduklarını söyledi. 

Biden "Ben göreve geldiğimde, Taleban 2001'den bu yana askeri olarak en güçlü konuma gelmişti, ülkenin neredeyse yarısını kontrol ediyor ya da mücadele ediyordu" ifadelerini kullandı.

Tahliyeleri Savundu

"5 bin 500'den fazla ABD'li ülkeden çıkarıldı. Afganistanlılardan ise ortaklarımızla birlikte 100 binini kurtardık" diyen Biden, "Hiçbir ülke bizim kadar çok tahliye gerçekleştirmemiştir. İşimiz daha bitmedi. Vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Lütfen bana katılın, birlikte dua edelim, askerlerimiz ve diplomatlarımız için. Bu görevi tamamladılar. Eşi benzeri görülmemiş bir sonuç için büyük risk aldılar. Gaziler ve gönüllüler tahliye için destek verdiler.

Eğer tahliyelere temmuzda başlasaydık binlerce ABD askeri ve yüz binlerce kişi tahliye edilseydi ne olurdu? Yine havalimanına yığın olurdu, yine zor bir durumla karşı karşıya gelirdik. Böyle bir savaşın ortasında tahliye zorluklar olmadan olmazdı" ifadelerini kullandı.

Biden Tahliye Operasyonu Olağanüstü Bir Başarı