Biden ve Jinping İlk Telefon Görüşmesini Gerçekleştirdi

TAKİP ET

ABD Başkanı Joe Biden ve Çinli lider Xi Jinping ilk telefon görüşmesini gerçekleştirdi.

Yeni ABD Başkanı Joe Biden, Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile başkan sıfatıyla ilk telefon görüşmesini gerçekleştirdi. Biden, özgür ve açık bir Hint-Pasifik'in ABD için öncelikli olduğunu belirtirken Jinping, iki ülkenin yüzleşmesinin bir felaket olabileceğini söyledi.

Biden, Pekin'in zorlayıcı ve adaletsiz uygulamaları, Hong Kong'daki baskıları, Doğu Türkistan'da bildirilen insan hakları ihlalleri ve Tayvan dahil olmak üzere bölgede giderek artan iddialı eylemler hakkındaki temel endişelerini aktardı. Jinping, Doğu Türkistan ve Tayvan konusunda katı bir tutum sergilerken ABD'nin "egemenlik ve toprak bütünlüğü" konusunda Çin'e ihtiyatlı yaklaşacağını umduğunu belirtti. 

Biden, seçim sırasında Jinping için "haydut" demiş ve "Çin'e baskı yaparak tecrit etmek ve cezalandırmak için uluslararası çabaya liderlik etme" sözü vermişti. Buna rağmen Çinli yetkililer ikili ilişkilerin Biden döneminde iyileşeceği konusunda ihtiyatlı iyimserliklerini dile getirerek Washington'ı Çin'i yarı yolda bırakmamaya davet ettiler.

 

çin abd jinping biden telefon görüşmesi ilk gerçekleşti iki başkan yeni başkan