Biden Yönetimi İran'da Tutuklu Bulunan ABD Vatandaşlarını Kurtarmak İçin Harekete Geçti

TAKİP ET

Biden yönetimi, İran'da tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının serbest bırakılması için İran'la iletişime geçti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından yapılan açıklamada, ABD vatandaşlarını güvenli bir şekilde eve geri getirmenin kendileri açısından önemli bir öncelik olduğunu belirtti.

Biden yönetiminin İran ile rehine takası için müzakere başlatıp başlatmadığını sorusuna Sullivan, "Bu konuda İranlılarla iletişim kurmaya başladık" cevabını verdi.

Vatandaşlarının İran'da tutuklu kalmasını 'insani bir felaket' olarak nitelendiren Sullivan, "Amerikalıları adaletsiz ve hukuka aykırı bir şekilde tutmaya devam ettikleri uzun vadeli bir öneriyi kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

İran: Doğrudan İletişim Halinde Değiliz.

Sullivan’ın açıklamalarına karşılık bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade ise yaptığı ABD ile hiçbir şekilde doğrudan iletişim halinde olmadıklarını belirtti. 

İsviçre üzerinden ABD ile iletişim kurduklarını kaydeden Hatipzade, "ABD ile doğrudan iletişim halinde değiliz. Bu yöndeki haberler doğru değil. ABD'de tutuklu olan İranlılar hakkında ise İsviçre üzerinden görüşüyoruz" dedi.

 

İran ABD tutuklu vatandaş İsviçre sullivan hatipzade