Biden'in Gecikmeli Kongre Konuşmasında Tarihi Bir Görüntü Oluştu

TAKİP ET

ABD Başkanı Joe Biden, ABD Kongresi'nde bir konuşma yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'de yaptığı 70 dakikalık konuşmada yüksek öğretim yatırımları, ücretsiz okul öncesi eğitim, ülkenin yeşil enerjiye geçişi ve gerçekleştirilecek olan altyapı yatırımları gibi birçok harcama kalemini içeren büyük yardım ve destek paketlerini anlattı. Bu destek paketleri hakkında “Hep beraber Amerikan Kurtarma Planı’nı hayata geçirdik. Şimdiden faydalarını gördüğümüz Amerika’nın tarihindeki en önemli kurtarma paketlerinden biri” şeklinde konuşan Biden, paketlerin işsizlikle mücadelede önemini “Amerikan İstihdam Planı, toplu ulaşımı güçlendirecek, köprülerimizi ve otobanlarımızı iyileştirecek mavi yakalı bir Amerika yaratma girişimidir” sözleriyle anlattı.

2'şer trilyon dolardan toplamda 4 trilyon dolara varan insani ve altyapı yatırım paketleri geçtiğimiz haftalarda Beyaz Saray tarafından açıklanmıştı. Biden, başlattıkları bu büyük parasal genişleme hamlesiyle Amerikalıların içine düştüğü yoksulluk ve ekonomik gerileme gibi sorunların aşılacağını, salgından ötürü eğitim alma imkanlarını yitiren insanların yeniden eğitime ulaşacağını söyledi.

Süregelen uluslararası yarış hakkında konuşan Biden, vergi artışlarına ve devletin harcamalarını artırmasına muhalefet eden Kongre'nin Cumhuriyetçi kanadına “Amerika şu an hareket ediyor, ilerliyor. Bunu şu an durduramayız. Tarihin önemli bir noktasındayız ve daha fazla aksiyon alıp daha iyisini yapmalıyız” sözleriyle seslendi. Biden, farklı fikirlere açık olduğunu (Cumhuriyetçileri kastediyor) ancak Çin gibi ülkelerin uluslararası yarışta ABD ile arayı kapatması nedeniyle durmanın sırası olmadığını belirterek, “Dünyanın geri kalanı bizi beklemeyecek. Şu konuda net olmak istiyorum: Benim açımdan hiçbir şey yapmamak gibi bir tercihimiz olamaz” dedi.

Amerikan polisi tarafından öldürülen ve ölümünün akabinde ülke ve dünya genelinde protestolara yol açan zenci vatandaş George Floyd cinayetine de konuşmasında yer veren Biden, ülkede bulunan etnik adaletsizliğin çözümü için çalışılması gerektiğini belirterek ABD'de bulunan 11 milyon gayri resmi mültecinin bazı haklardan yararlanabilmesi için yeni ve kapsamlı bir göçmen yasası hazırlanması gerektiğini söyledi.

Biden Kongre'deki konuşmasını geleneğe uymayarak görevi devraldığı günlerde yapmadı. Önceliğinin salgınla mücadele etmek olduğunu açıklayan Biden, konuşmasını görevinin 99. günü yapmış oldu. 

Biden'in konuşması sırasında Kongre'de tarihi bir de görüntü oluştu. Amerikan tarihinde ilk kez olmak üzere başkanın konuşmasını yaptığı sırada arkasında ilk kez biri başkan yardımcısı Kamala Harris, diğeri Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi olmak üzre iki üst düzey kadın yetkili oturdu.

biden joe konuşma kongre konuşması tarihi görüntü