Bilal'in 'İlim Yayma'sı, Süleymaniye'nin Önünde İnşaat Yapıyor

TAKİP ET

İlim Yayma Vakfı, tarihi Süleymaniye Camii'nin önüne inşaat yapıyor.

Tarihi Süleymaniye Camii önünde yapılmakta olan inşaatın görüntüleri tepkilere neden oldu.

Görüntüleri Twitter hesabından paylaşarak tepki gösteren yazar Ahmet Ümit, "Kanuni Sultan Süleyman'ın Mimar Sinan'a yaptırdığı Süleymaniye Camisi'nin önüne yaptırılan İlim Yayma Vakfı'na ait inşaat, İstanbul'un eşsiz siluetini ortadan kaldıracak. Bunun adı cinayettir. İnşaat derhal durdurulmalıdır" ifadelerini kullandı. Mimar Sinan'ın "kalfalık eseri" olarak bilinen Süleymaniye Camii'nin önünde yapılan inşaat, tarihi yapının siluetini bozduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

Projenin İzni Tekrarlanan İBB Seçimlerinden Hemen Önce Verilmiş

Duvar'dan Hazal Ocak'ın haberine göre inşaat, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın başkanlık ettikiği İlim Yayma Vakfı'na ait.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, projenin iptal edilen 31 Mart 2019 İBB seçimlerinden hemen önce alelacele yapıldığını belirterek "Süleymaniye Camisi’nin siluetine etki ediyor. Garabet bu. Bütün izinleri alınmış olsa bile bunun yapılmaması lazım, bu binanın bir önce durması gerekiyor. Biz koruma kuruluna başvuracağız" diye konuştu.

İBB'nin izin vermiş olmasına karşın vakfın inşaatı durdurması gerektiğini belirten Polat, "Etik olarak da koruma açısından da doğru değil. Bütün izinleri alınmış olsa bile bunun yapılmaması lazım, bu binanın bir önce durması lazım. Biz koruma kuruluna başvuracağız. Bütün kentin ve paydaşların bunun karşısında olması gerek. Hatta inşaatı yapan vakfın bizzat kendisinin ‘biz ne yaptık’ deyip acil durmaları gerekiyor. Süleymaniye gibi bir yapının önüne yeni bir yapı yükselterek onun siluetine girilmemeli. Garabet bir durum" ifadelerini kullandı.

ibb süleymaniye camii tarihi ilim yayma bilal erdoğan