Bilim İnsanından İklim Değişikliği Uyarısı: En Problemli Ülkelerden Birisi Türkiye Olacak

TAKİP ET

Newcastle Üniversitesi araştırmacısı atmosfer bilimci Dr. Abdullah Kahraman liderliğinde yapılan araştırmada iklim değişikliğinin ülkeler üzerindeki etkisi incelendi.

Newcastle Üniversitesi araştırmacısı atmosfer bilimci Dr. Abdullah Kahraman liderliğinde Newcastle Üniversitesi İklim Etkileri Prof. Dr. Hayley Fowler, Newcastle Üniversitesi Araştırmacısı Steven Chan ve İngiltere Meteoroloji Servisi İklim Araştırma Merkezi ve Bristol Üniversitesi'nden Prof. Dr. Elizabeth Kendon'un katkılarıyla "İklim değişikliği ile birlikte hareketsiz şiddetli yağmur fırtınaları Avrupa geneline yayılıyor" konulu bilimsel araştırma yapıldı.

Ani yağış olaylarının küresel iklim değişikliği ile ilişkili olabileceği değerlendirilen araştırmanın lideri Kahraman, iklim değişikliği nedeniyle sıcaklıkların arttığını ve bundan dolayı atmosferde buharlaşmanın arttığını söyledi. Süper bilgisayarlar sayesinde detaylı iklim simülasyonlarında araştırmalar yaptıklarını belirten Kahraman, "Bu simülasyonların yüksek yerel detay içermeleri sayesinde ekstrem hava olaylarını oluşturan 'konvektif fırtına' dediğimiz yapıların dinamiğini de çok rahat çözmemizi sağlıyor" diye konuştu.

Avrupa'da 7 Kat Daha Sık Ekstrem Yağış Potansiyeli Var

Avrupa'da etkili olan aşırı yağışların ardından yapılan araştırmada, Avrupa'daki aşırı yağışların 2100 yılına kadar karalarda 14 kat artmasının beklendiğini gördüklerini ifade eden Kahraman, "Çalışmamızda 2 ana konu üzerinde durduk. Biri ekstrem yağış potansiyeli, diğeri bu ekstrem potansiyel yağışların olduğu durumlarda bulut kümelerinin ne kadar hızlı hareket ettiğiyle ilgili. Atmosferdeki aşırı yağış üreten bulutlar çoğunlukla belli bir hızda hareket ederler. Bu durum belli bir bölgeye 10-15 dakikada yoğun yağış bırakabiliyor. Bu tip yoğun yağış bırakan bir bulut kütlesi eğer hareketsizse yerel bir noktada çok daha uzun süreli ekstrem yağış bırakabiliyor ve etkisi çok büyük oluyor. Bulgularımıza göre karbon emisyonlarıyla ilgili önlemler alınmazsa, bu yüzyılın sonunda Avrupa'da mevcut duruma göre 7 kat daha sık ekstrem yağış potansiyeli var. Bunun yanında hareketsiz olan bulut kütleleri nedeniyle yaşanacak ekstrem yağış sıklığı 11 kata, karalar üzerinde 14 kata çıkması bekleniyor. Fırtına ne kadar yavaş hareket ederse, küçük bir alana o kadar fazla yağmur yağar ve ciddi sel riski o kadar büyük olur. Bu kısa süreli şiddetli yağışlardaki asıl artış denizler üzerinde değil karalar üzerinde meydana gelecek. Zaten sel konusunda riski oluşturan da bu durum. Sistemler hem aşırı yağış bırakacak hem de daha yavaş hareket edecek" dedi.

Türkiye'de Batı ve Güney Bölgeleri Kuru Bir Hale Gelecek

Küresel ısınmanın dünyanın her tarafında farklı etkiler yaratacağını vurgulayan Kahraman, kutupların ekvator ve tropiklere göre daha fazla ısındığını anlattı. Türkiye'nin de su kıtlığı yaşayacak problemli ülkelerden biri olduğuna vurgu yapan Kahraman, ''Küresel ısınma kaynaklı Avrupa'da 2100 yılına kadar kısa süreli şiddetli yağışlar artacak. Küresel iklim değişikliğiyle beraber bazı bölgelerde yağış miktarı artacak, bazı bölgelerde azalacak. Türkiye Akdeniz kuşağında küresel iklim değişikliği nedeniyle su kıtlığı noktasında en problemli ülkelerden birisi olacak. Özellikle güney ve batı bölgelerimiz son derece kuru bir hale gelecek yaz ve sonbahar yağışları azalacak. Yıllık su kütlesi olarak problem yaşayabiliriz. Hem kuraklık artacak hem de bu tip çok kısa süreli ani yağışlar artacak. Bunlar birbirine zıt olarak görünüyor ama değil" şeklinde konuştu.

newcastle üniversitesi abdullah kahraman su kıtlığı türkiye küresel ısınma kuraklık araştırma