Bilim İnsanları Bir İlke Rastladı: Yaban Domuzu Grubu İki Yavruyu Kafesten Kaçırdı

TAKİP ET

Bir grup yaban domuzu, araştırma yapılması üzerine konumlandırılan kafesten yavruları kaçırabildi.

Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports, Çekya’daki Voděradské Bučiny Ulusal Doğa Koruma Alanı'nda bulunan Çek Yaşam Bilimleri Üniversitesi'nden bir ekibin yaban domuzu tuzağının işe yaradığını yazdı. 

Afrika domuz vebası olarak bilinen hastalık için önleyici tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan tuzak, bölgeye kurulan kameralarla takip edildi. Ancak kameraları inceleyen araştırmacılar araştırmanın amacının dışında bir olay gözlemledi. 

İki yavru domuzun kafeste mahsur kaldığını gören 8 yaban domuzundan oluşan bir grup, yetişkin bir dişinin liderliğinde, tuzağın bulunduğu noktaya geldi. Lider dişi domuz, kapana kısılmış yavruları kurtarmak için kafesin tahta kütüklerle kapanan kapılarına müdahale etti. Diğer domuzların da yardımıyla dişi domuz, 29 dakika içerisinde mahsur yavruları kurtarabildi. 

Bilim insanları bunun, 'karmaşık bir empati biçimi' diye nitelenen kurtarma davranışının belgelendiği ilk yaban domuzu vakası olduğuna inanıyor. Ayrıca dişi yaban domuzunun yelelerinin kurtarma operasyonu sırasında gözle görülür şekilde dik durması da endişenin ve sıkıntının göstergesi olarak nitelendiriliyor.

yaban domuzu kafesten kurtardı araştırma çekya