Bilim İnsanları Karpuzun Kökenini Belirledi

TAKİP ET

Bilim insanları, yaz ayları meyvesi denince akla gelen karpuzun nereden geldiğini keşfetti.

Bilim insanları, yaptıkları genetik çalışmasıyla karpuzun, düşünüldüğü gibi Batı Afrika'dan değil Doğu Afrika'dan köken aldığını keşfetti.

Arkeologlar, kısa bir süre önce Mısır'da, 4 bin 300 yıl öncesine ait olduğu tespit edilen bir mezarın duvarında diğer meyvelerle birlikte karpuz çizimi bulmuştu. 

Söz konusu çizim, karpuzun yabani atalarının Afrika kıtasında ortaya çıktığını düşünen bilim insanlarına yeni bir araştırma konusu vermişti.

Batı Afrika mı Doğu Afrika mı

Karpuza dair öne çıkan teorilerden biri, Batı Afrika'da tohumları yetiştirilen egusi karpuzunun, modern karpuzun atası olduğu yönündeydi. Bu teoriye göre karpuzun Batı Afrika kökenli olduğu düşünülüyordu.

Fakat, pazartesi günü hakemli bir bilimsel dergi olan PNAS'ta yayımlanan araştırma, Doğu Afrika ülkesi Sudan'a özgü küçük, yuvarlak Kordofan karpuzunun genetik açıdan modern karpuzla çok daha yakın akrabalık özellikleri taşıdığını belirledi.

Bu bulgu, karpuzun aslında Doğu Afrikalı olduğu anlamına gelirken, Kordofan Mısır'dan çok uzakta olmadığından dolayı söz konusu mezarda tespit edilen karpuz resmi de açıklığa kavuşmuş oldu.

Kordofan Karpuzu

Yaklaşık 15 santimetre genişliğinde, içi beyaz, dışı ise hafif çizgili ve yeşil olan Korfodan karpuzu, Sudan'da uzun süredir yetiştirilmekte olan bir meyve.

1800'lerin sonlarında bir Alman botanikçi, bu meyvenin modern karpuzun atası olabileceğini ifade etmişse de fazla üzerinde durulmamıştı.

Karpuz cinsinin çoğu üyesi acı bir içeriğe sahipken, Kordofan karpuzunun tatlı olması onun veya atalarından birinin modern karpuzun kökeni olabileceğini düşündürüyordu.

Keşif Nasıl Yapıldı

Makaleye katkı sunan araştırmacılar, 7 karpuz türünün genomlarını diziledi. Genetik analiz, Kordofan karpuzunun, Batı Afrikalı egusi karpuzuna veya diğer karpuzlara oranla modern karpuzla daha fazla örtüştüğünü ortaya çıkardı.

Birleşik Krallık'ta bulunan Sheffield Üniversitesi'nden botanikçi ve makalenin ortak yazarı Guillaume Chomicki, araştırmanın sonucu ile ilgili "Bunun modern karpuzun en yakın akrabası olduğuna gerçekten eminiz" ifadelerini kullandı.

Chomicki ve meslektaşları, insanların yabani karpuzları nerede ve ne zaman daha yenilebilir bir forma soktuğunu tespit etmeyi amaçlıyor.

karpuz bilim insanları araştırma birleşik krallık pnas dergi hakemli batı afrika doğu afrika köken nereden geldiği tespit etti ortaya koydu araştırma kordofan karpuzu sudan keşif