Bilim İnsanları: Yeni Nesil Aşılar Hap ya da Sprey Formatında Olacak

TAKİP ET

Bilim insanları, yeni nesil koronavirüs aşılarının hap ya da sprey formatında geliştirileceğini açıkladı.

Wall Street Journal’a konuşan bilim insanları, geliştirilen yeni nesil koronavirüs aşılarının eskilerinden farklı olacağını duyurdu. Uzun vadede bağışıklık yaratan daha yeni ve birçok virüse karşı aynı anda savaşan aşıların hap ya da sprey formatında olacağını belirten bilim insanları bu yeni nesil aşıların hap ve sprey formatında piyasaya sürülmesinin taşınma ve depolanma konusunda da büyük avantajlar getireceğini dile getirdi.

Bir aşının farklı virüslere karşı da koruma sağlayacağını açıklayan uzmanlar bu sayede olası bir başka pandeminin de önüne geçilmesini umut ettiklerini belirtti.

Şu an geliştirilen Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının aşırı düşük sıcaklıklarda taşınması ve dozlar arasında bekleme süresi olması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, yeni nesil aşılarda bu sorunun ortadan kaldırılacağını ifade etti.

Mayo Clinic’te aşı araştırmaları yapan Gregory Poland, ”İkinci nesil aşıları ve hatta üçüncü nesil aşıları yakında göreceğiz” dedi. Bu aşıların büyük çoğunluğu enjeksiyon formatında olurken 2 tanesi ağız yoluyla 7 tanesi de burun spreyi formatında hazırlanacak. Hazırlığı tamamlanan aşılar 2021 sonu ve 2022’in ilk aylarında satışa sunulabilecek.

Salgın Yönetiminde Başarısız Ülkelere Avantaj Sağlayacak

Yeni nesil aşılar toplu bağışıklık sağlamayı başaramayan ülkelerde kullanılabilecek ve bu ülkelere avantaj sağlayacak.

Uzmanlar, “Yeni formatta geliştirilen aşıların uygulanması daha kolay ve etkili olabilir. Aşıya ve şırıngaya ihtiyaç olmaması büyük bir avantaj. Burun spreyi formatındaki aşılar mukozada bağışıklık yaratarak enfeksiyonu engelleyebilir ve böylelikle solunum yolundaki virüsü temizleyerek başka insanlara bulaşmasını engelleyebilir” şeklinde konuştu.

Wall Street Journal, Sanofi, Gritstone Oncology ve Altimmune isimli şirketlerin bu yeni nesil aşıları geliştirmek için çalıştığını ve bunların genelde ikinci faz denemeleri yürüttüğünü belirtti.

koronavirüs yeni nesil aşı sprey hap uzman wall street journal