Bilim Kurulu Üyesi Kara: 7-8 Ayda Bir Aşılanmamız Gerekebilir

TAKİP ET

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları öğretim üyesi, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, virüs aşısının zaman içinde tekrarlanması gerekebileceğine ilişkin bir açıklama yaptı.

Prof. Dr. Kara, bazı hastalıklarda bağışıklık sistemindeki hafıza hücresi ya da hücresel cevabın istenilen düzeyde olmadığını belirterek, "Böyle durumlarda aralıklı olarak o aşıyı bizim tekrar olmamız gerekiyor. Bunun en güzel örneği tetanoz, difteridir. 10 yılda bir tetanoz aşısını tekrar yapılması gerektiğini söylüyoruz, tekrar vücuda hatırlatılması gerekiyor" diye konuştu.

"Bugünkü bilgi ile baktığımızda şunu görüyoruz; bizim hemen hemen 7 ila 8 ayda bir ya da yılda bir defa aşılanmamız gerekebilir" diyen Prof. Dr. Kara, eğer Çin virüsü, gripteki gibi değişiklik gösterirse, aşının mevcut mutasyonlara karşı etkili olup olmadığına bakmak gerekeceğini kaydetti.

wuhan çin virüsü covid covid19 covid-19 coronavirüs korona koronnavirüs corona aşı sinovac pfizer biontech ingiltere abd aşı doz aşı dozu doz iki doz tek doz kaç doz aşı kaç doz ikinci doz ne zaman sonra