Bilim Kurulu Üyesi: Omicron'un Salgını Bitirmesi Beklentilerden Biri

TAKİP ET

Bilim Kurulu Üyesi Prof Dr. Sema Turan Omicron varyantının sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yayılmakta olan Omicron varyantının vakaları artırmasını zaten beklediklerini belirten Prof. Dr. Turan, "Asıl mesele ‘Omicron’un hastalık yapma şiddetinin ne olacağı meselesi. Şu an hastaneye ve yoğun bakıma yansıma geçmiş piklerde olduğu gibi değil. Daha az oranda hastane ve yoğun bakım yatışı görülüyor. Poliklinik başvurusu artıyor. Bir şekilde ‘Grip oldum’ deyip hastaneye başvuran sayısı artmakla birlikte bu artışın ‘Omicron’ ve mevsimsel grip ilişkili olduğu görülüyor" dedi.

Polikliniklere başvuruda bulunan kişilerin yüzde 20'sinin pozitif çıktığını ve bu kişilerin de hastaneye yatış ihtiyaçlarının artmadığını belirten Turan, "Ama vaka sayısı artıkça, pozitif kişi sayısı artıkça tabi ki hastane ihtiyacı da buna paralel artabilir. Özellikle ‘kırılgan grup’ diye adlandırdığımız ileri yaş grubu ve ek hastalığı olanlar burada çok önemli" uyarısında bulundu.

Omicron varyantı ile virüsün grip gibi herkeste görülmeye başlayarak salgının bitmesinin beklentilerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Turan, "Artan vaka sayılarının olduğu bugünlerde vurgulamamız gereken en önemli davranış; hatırlatma dozlarımızı olmak, maske ve mesafe kuralına her zamankinden daha fazla dikkat etmektir" ifadelerini kullandı.

sema turan bilim kurulu üyesi çin virüsü omicron