Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü: Pandemi Bitmedi Ama Hastalık Sıradanlaştı

TAKİP ET

Bilim Kurulu Üyesi Üyesi Dr. Tevfik Özlü pandeminin gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Antalya'da Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) tarafından gerçekleştirilen Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi'nde konuşan Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü "Pandemi bitti mi, bitecek mi, şimdi soru bu artık. Ancak geldiğimiz noktada salgın bitti ya da bitiyor demek gerçekçi olmaz. Çünkü virüs halen dolaşımda, bulaşmaya ve öldürmeye devam ediyor. Dünyada her gün yaklaşık 1 milyondan fazla pozitif vaka var hala. 4-5 bin civarında da ölüm oluyor. Ama şu an 2 yıl öncesine göre o kadar telaşlı değiliz. Hayatımızı geri aldık, kısıtlamalar kalktı" dedi.

Aşının Etkisi

Sözcü'nün haberine göre buna neden olan birçok değişikliğin meydana geldiğini belirten Özlü, "Türkiye’de de dünyanın pek çok ülkesinde de yeterli düzeyde olmasa da çok sayıda kişinin aşı yaptırdığını biliyoruz. Dolayısıyla hastalığı geçirenleri de dahil ederseniz ki Omicron’la beraber bu sayı çok arttı, toplumda çok önemli ölçüde bir bağışıklık oluştuğuna inanıyorum ben. Bu bağışıklığın da hastalığın artık sıradanlaşmasına, toplum için bir tehdit olmaktan çıkmasına neden olduğunu görebiliyoruz" diye konuştu.

"Salgın Büyük Ölçüde Kontrol Altına Alındı"

Salgının büyük ölçüde kontrol altına alındığını, hastalığın çok hafif şekilde ayakta geçirildiğini ve çoğunlukla yoğun bakım desteği gerektirmediğini belirten Özlü, "Ama bunun istisnaları da var. ‘Neden bu kadar kişi ölüyor hocam?’ diyorsunuz. İşte o istisnalar onlar. Yeterli doz aşılı olmayanlar, 65 yaş üstü olanlar, kronik hastalığı bulunanlar veya bağışıklığı baskılanmış kişiler" tespitinde bulundu.

"Yaz Dönemine Çok Daha İyi Ulaşacağız"

"Yaz dönemine çok daha iyi bir şekilde ulaşacağımızı düşünüyorum havaların ısınmasıyla ve dış alanlara çıkmakla birlikte salgının hızını daha da keseceğine inanıyorum" diyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, İngiltere'de ortaya çıkan Omicron'un alt varyantı BA.2'ye ilişkin Avrupa'da ortaya çıkan yeni dalgaların 3-4 hafta sonra Türkiye'ye yansıdığını belirterek "Bu yeni alt varyantın daha bulaştırıcı olduğunu da biliyoruz. Ama onun da ağır hastalık yapmadığı yönünde veriler geliyor. Türkiye’de şu anda covid geçiren insanların büyük çoğunluğu test yaptırmıyor artık. Nezle oldum burnum akıyor deyip geçiştiriyor. Yani şu andaki sayıların bütün Kovid pozitifleri yansıttığını düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

"İlk Virüs Çok Daha Ölümcül Seyrediyordu"

Artık vaka sayılarının takip edilmesi gereken bir kriter olmaktan çıktığını belirten Özlü, hasta sayılarının esas alınması gerektiğini vurguladı. İlk ortaya çıkan virüsün çok daha ağır ve ölümcül seyreden bir virüs olduğunu belirten Özlü, "İkincisi de o dönemde bu hastalığı tedavi edemiyorduk, hastalığı tanımıyorduk ve ne yapacağımızı bilemiyorduk. Sağlık sistemleri buna karşı refleks verecek kapasiteye sahip değildi. Böyle bir durumda, bırakalım da insanlar bağışık olsun demek hiç mantıklı değildi, doğru değildi. O zaman da biz bu sürü bağışıklığının, toplumsal bağışıklık politikasının yanlış olduğunu söyledik. Ama geldiğimiz noktada Omicron artık gerçekten çok hafif bir hastalık. Burada asıl, risk gruplarına yönelmemiz gerekiyor" dedi.

Pandemi Ne Zaman Bitecek? Prof. Dr. Özgür Enginyurt Açıkladı

prof. dr. tevfik özlü salgın pandemi hastalık sıradanlaştı