Bilim Kurulu Üyesi Uyardı: Tam Kapanmadan Sonra 'Bir Şey Olmaz' Dememek Gerekir

TAKİP ET

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, tam kapanmadan sonraki sürece ilişkin uyarı yaptı. İlhan, "Evet 5 binin altını belki bayramdan sonra görebiliriz. Bundan sonra bir şey olmaz dersek yine 40'lı 50'li binli rakamları görebiliriz" diye konuştu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "tam kapanma" kararlarına ilişkin Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan bir açıklama yaptı.

CNN Türk'e konuk olan İlhan, "Şu an geldiğimiz noktada 37 bini gördük ama ondan önceki haftaya baktığımızda çok olumsuz rakamlar gördük. 60 binleri gördük. Vaka sayısındaki artış, hemen o gün ağır hasta ve vefata yansımıyor ama 10-15 gün sonrasına kadar ağır hastaya yansıyor; 30 gün sonrasında ise vefata yansıyor" dedi.

Kısıtlamaların temel amacının vaka sayısını azaltmak olduğunu belirten İlhan, "Vaka sayısı 20 bine düşmüş olsa dahi bir hafta daha ağır hastalar ve vefatlar devam edecek gibi görünüyor" diye konuştu.

İlhan, "Bundan sonraki aşamada bu ivmeyi daha hızlandırmak zorunluluğu doğdu. Arada bir daha yükselebilir. Artış hızı ivmesi azalmış durumda. Bayrama doğru 10 binleri görebileceğimizi düşünüyorum. Bu rakamların 5 binin altını görmesi bekleniyor. Evet 5 binin altını belki bayramdan sonra görebiliriz. Bundan sonra bir şey olmaz dersek yine 40'lı 50'li binli rakamları görebiliriz. Bayramdan sonra tekrar değerlendirme yapılmasıyla sürece tekrar bakmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Tam kapanma bilim kurulu Mustafa Necmi İlhan vaka sayıları vaka sayıları artış vefat sayısı çin virüsü koronavirüs salgın covid-19 kısıtlamalar