Bill Gates'ten Yapay Zekanın Durumu ve Geleceği Hakkında Değerlendirme

TAKİP ET

Bill Gates yapay zekanın bugün geldiği durumu ve beş yıl içinde nasıl olacağını değerlendirdiği bir yazı yazdı ve beş yıl içinde her şeyin tamamen değişeceğini belirtti.

Microsoft'un kurucusu Bill Gates LinkedIn'de kaleme aldığı yazısında yapay zekanın bugün geldiği durumu ve beş yıl içinde nasıl olacağını değerlendirdi. Yazısında yazılımların Microsoft'u kurduğu günden beri çok geliştiğini ancak hala çok aptalca olduğunu belirtti.  Bilgisayarda veya herhangi bir cihazda herhangi bir görevi yerine getirmek için cihazınıza hangi uygulamayı kullanacağınızı söylemeniz gerektiğini ve herhangi bir yazılımın veya yapay zekanın hala insanlar için bir program oluşturamadığını, insanlar yerine bir bilgiyi analiz edemediğini veya insanlar için bir parti düzenleyemeyip sinema bileti alamadığını onların hayatını kolaylaştıramadığını belirtti.

''Önümüzdeki Beş Yıl İçinde Bu Durum Tamamen Değişecek''

Bill Gates yazısında bu durumun tamemen değişeceğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı: ''Önümüzdeki beş yıl içinde bu durum tamamen değişecek. Farklı görevler için farklı uygulamalar kullanmak zorunda kalmayacaksınız. Cihazınıza günlük dilde ne yapmak istediğinizi söylemeniz yeterli olacak. Ve onunla ne kadar bilgi paylaşmayı seçtiğinize bağlı olarak, yazılım kişisel olarak yanıt verebilecek çünkü hayatınız hakkında zengin bir anlayışa sahip olacak. Yakın gelecekte, çevrimiçi olan herkes, günümüz teknolojisinin çok ötesinde yapay zeka ile desteklenen kişisel bir asistana sahip olabilecek.''  

Bu tür yazılımlara ''Ajan'' adı verileceğini ve ajanların sadece insanların hayatını kolaylaştırmayacağını aynı zamanda yazılım endüstrisini de altüst edip büyük bir devrim gerçekleşticeklerini belirtti.

Herkes İçin Kişisel Asistan

Ajanların birer kişisel asistan olacağını belirten Gates: ''Onlarla incelikli konuşmalar yapabileceksiniz. Çok daha kişiselleştirilmiş olacaklar ve mektup yazmak gibi nispeten basit görevlerle sınırlı kalmayacaklar. Bir ajan, siz istediğiniz takdirde tüm faaliyetlerinizde size yardımcı olabilir. Çevrimiçi etkileşimlerinizi ve gerçek dünyadaki konumlarınızı takip etme izniyle, ilgilendiğiniz insanlar, yerler ve etkinlikler hakkında güçlü bir anlayış geliştirecektir. Kişisel ve iş ilişkilerinizi, hobilerinizi, tercihlerinizi ve programınızı öğrenecektir. Bir konuda yardım etmek veya bir karar vermenizi istemek için nasıl ve ne zaman devreye gireceğini siz seçeceksiniz.''  diye belirtti.

Ajanların sağlık konusunda da bugün yapay zekanın olduğundan çok daha iyi olacağını belirten Gates, gereken durumlarda insanlara gereken durumlarda triyaj yapmalarına, sağlık sorunlarıyla nasıl başa çıkacakları konusunda tavsiye almalarına ve tedavi görmeleri gerekip gerekmediğine karar vermelerine yardımcı olabilecekerini belirtti.

Eğitim konusunda ise ajanların özel öğretmen gibi olabileceğini ancak öğretmenlerin işlerini elinden almayıp onlara ve öğrencilere yardımcı olabileceğini belirtip: ''Yazılım öğretmenlerin yerini almayacak, ancak onların işlerini tamamlayacak - öğrenciler için işi kişiselleştirecek ve öğretmenleri evrak işlerinden ve diğer görevlerden kurtaracak, böylece işin en önemli kısımlarına daha fazla zaman ayırabilecekler. Bu değişiklikler nihayet çarpıcı bir şekilde gerçekleşmeye başlıyor.''

 

bill gates yapay zeka yazılım Yapay zeka