Bina Otoparklarında Şarj Ünitesi Zorunluluğu Getirildi

TAKİP ET

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni otopark yönetmeliğine göre, binaların otoparklarında elektrikli araçlar için şarj istasyonu zorunluluğu getirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Otopark Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girdi. Yayımlanan yönetmeliğe göre, 20 ve üzeri araçlık otopark alanlarının yüzde 5'i elektrikli araçlara ayrılacak ve bu bu alanlarda şarj istasyonu zorunlu olacak.

Binalarda, 80 metrekare altı her 3 daire için 1 adet, 80 metrekare ile 120 metrekare arası her 2 daire için 1 adet otopark zorunlu tutulacak.

Konutlarda; bahçelere, açık ve kapalı otopark alanı bulundurma hakkı getirildi. Konutun bulunduğu parselin otopark gereksinimi, bahçe niteliğini ortadan kaldırılmamak suretiyle zemin altında inşaat yapılarak temin edilecek. Bu tarz bir otopark alanı yaratıldığında, üstü 30 cm toprak örtüsüyle kaplanacak ve bu alan yeşillendirilecek. Otopark giriş ve çıkışları ise ön ile arka bahçeden de sağlanabilecek şekilde olacak.

Sokağa 5 metre mesafesi bulunan evlerde, bina cephesinden 2 metre dışarı kadar alan boş bırakılarak sokaktaki yaya trafiğine engel olmamak kaydıyla otopark alanı oluşturulabilecek. Yönetmeliği göre, tek bağımsız bölümlü, villa gibi yapılarda ise yaya kaldırımında geçişleri engellemeyecek şekilde tüm bahçe alanı otopark gibi oluşturulabilecek.

Şarj İstasyonu Zorunlu

 

Zorunlu otopark adedi 20 ve üzeri olan ve bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak binalarda, otopark alanının yüzde 5’i elektrikli araçlara ayrılacak ve şarj ünitesi zorunlu olacak.

Yönetmelikle birlikte, yeni yapılacak bölge otoparkları ile alışveriş merkezlerinde, alanın yüzde 10’u sadece elektrikli araçlara ayrılacak ve burada da şarj ünitesi kurulması zorunlu tutulacak.

Binalarda, 80 metrekare altı her 3 daire için 1 adet, 80 metrekare ile 120 metrekare arası her 2 daire için 1 adet, 180 metrekare her daire 1 adet, 180 metrekare üstü her daire için ise 2 adet araç park alanı oluşturulması kararlaştırıldı.

otopark yönetmelik resmi gazete garaj park alanı elektrikli araçlar şarj ünite istasyonu zorunlu getirildi hale ev binalar avm yüzde 5 karar çevre ve şehircilik bakanlığı