Bina Sağlamlık Testi Nedir? Bina Dayanıklılık Testine Nasıl Başvurulur?

TAKİP ET

Depremlerden sonra vatandaşlar, oturdukları binaların sağlamlık durumlarını kontrol etmek için "bina sağlamlık testine" başvuruyor.

Kahramanmaraş merkezli depremelerde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, binlerce bina yıkıldı. Büyük yıkımın ardından vatandaşlar, kendi binalarının güvenli olup olmadıklarını merak ediyor. Bunu güveni sağlayacak en önemli ölçüt ise; bina sağlamlık testi. Test sonucunda binanın depreme karşı sağlam olup olmadığı ortaya çıkıyor. 

Bina Sağlamlık Testi Nedir?

Türkiye'nin deprem bölgesinde olduğu gerçeği geçtiğimiz günlerde yaşanan büyük depremlerin ardından bir kez daha gözler önüne serildi. Hal böyle olunca vatandaşlar, oturdukları binaların sağlamlık durumları akıllarını kurcalıyor. Evinizin güvenli olup olmadığını öğrenmenin en etkili yolu bina sağlamlık testidir. Bu test sayesinde hangi binalrın ikamete uygun belirleniyor. 

Bina Sağlamlık Testi Başvurusu Nereye Yapılır?

Bu başvuru birkaç adımdan oluşmaktadır. İlk olarak ikamet ettiğiniz yerin belediyesine başvurmanızdır. Ardından raporlarınızı tamamlamak için yine ikamet ettiğiniz yerdeki kaymakanlığa müracaat etmeniz gerekiyor. Bina sağlamlığı testi, Belediye Çevre ve Şehirçilik Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca özel kurumlar tarafından da bu test yapılmaktadır. 

Bina Sağlamlık Raporu Nasıl Alınır? Rapor Ne İşe Yarar?

Bu raporun alınması için binanın tüm gerçekleşen testlerden başarıyla geçmesi gerekmektedir. Eğer özel bir şirkete bu testi yaptıracaksanız, bu konuda lisanslı firmalar tercih etmeniz gerekmektedir. Çünkü diğer türlü yanlış bir raporlama hayatınızı tehlikeye atabilir. 

Bina Sağlamlık Testi Nasıl Yapılır?

Testin en temel aşaması "karot"tur. Karot, incelenen binadan alınan bir parçanın analiz edilmesidir. Binadan parça almak dikkat gerektiren bir işlemdir. Bu gerçekleştirecek şirketin var olan yapıya zarar vermemesi gerekir. Bu test sonucunda bina yapısının her şeyi kontrol edilmiş olunur. 

Bina sağlamlık testi bina hasara uğrayan bina deprem kahramanmaraş kahramanmaraş depremi Bina Sağlamlık Testi Nasıl Yapılır? Bina Sağlamlık Raporu Nasıl Alınır? Rapor Ne İşe Yarar? Bina Sağlamlık Testi Başvurusu Nereye Yapılır? Bina Sağlamlık Testi Nedir?