BioNTech Aşısının Hint Varyantına Karşı Yüzde 88 Etkili Olduğu Tespit Edildi

TAKİP ET

İngiltere'de Pfizer-BioNTech ve Oxford-AstraZeneca'nın Çin virüsüne karşı geliştirdiği aşıların Hint varyantlarına karşı etkili olma oranları incelendi.

5 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında İngiltere Halk Sağlığı Kurumu PHE tarafından gerçekleştirilen araştırmada, Hindistan'da ortaya çıkan varyantın görüldüğü 1054 Çin virüsü vakası üzerinde Pfizer BioNTech ve AstraZeneca aşılarının etkileri incelendi.

Araştırma sonuçlarına göre aşıların ikinci dozunun uygulanmasından itibaren iki haftalık süre sonunda Pfizer-BioNTech aşısının Hint varyantı görülen insanlarda virüs kaynaklı hastalıklara karşı yüzde 88, Oxford-AstraZeneca aşısının ise yüzde 66'lık bir oranda etkili olduğu tespit edildi.

Araştırmanın sonuçlarını açıklayan İngiltere Sağlık Bakanı Mart Hancock, araştırmayla tespit edilen verilere göre ülkede halihazırda aşılanmış olan 20 milyonu aşkın insanın Hint varyantına karşı da güvende olduğunu ve aşıların ikinci dozunu yaptırmanın yeni varyantlardan korunma konusunda etkili olduğunu vurguladı.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu'nun Aşılama Birimi Başkanı Mary Ramsay, iki aşının da Hint varyantına karşı etkili olduğunu kaydederken hastalıktan korunmak için aşıların iki dozunun da uygulanmasının önemini vurguladı. 

İki doz aşı uygulanan 22 milyon 71 bini aşkın insanın bulunan ülkede yalnızca ilk dozu olmuş olan 15 milyon 600 bini geçkin insan bulunuyor.

BioNTech Aşısının Hint Varyantlarına Karşı Yüzde 88 Etkili Olduğu Tespit Edildi