BioNTech Aşısının İkinci Dozunda Daha Fazla Yan Etki Görülmesinin Nedeni

TAKİP ET

Ülkemizde de yaygın olarak uygulanan BioNTech aşısının ikinci dozu, ilk dozuna göre daha fazla yan etkiye neden oluyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) yaptığı araştırma sonuçlarında her iki doz aşıyı olan 18-55 yaş arası kişilerin ilk doz aşı uygulaması sonrası yüzde 4'ünde yüksek ateş görülürken, aynı kişilerin yüzde 15'inde ikinci doz aşı sonrasında yüksek ateş görüldü.

Ateşle birlikte titreme biçiminde görülen yan etki de ilk doz aşıyı olanların yüzde 14'ünde, ikinci doz aşıyı olanların ise yüzde 35'inde görüldü.

Bu yan etkilerin ikinci dozda daha yüksek oranda görülmesinin nedeniyle ilgili konuşan Alman İmmünoloji Derneği Genel Sekreteri Carsten Watzl, BioNTech aşısının ilk dozunda vücudun yalnızca doğuştan kazanılan bağışıklık sisteminin tepki gösterdiği, bu yüzden yan etkilerin görece zayıf görüldüğünü ancak ikinci dozda sonradan kazanılan (adaptif) bağışıklık sisteminin tepki göstermesiyle yan etkilerin daha güçlü biçimde görüldüğünü açıkladı.

ABD'li Pfizer ve Alman BioNTech firmalarının ortaklaşa ürettiği aşı mRNA teknolojisiyle geliştirildi. mRNA teknolojili aşılar ise kısaca insan vücudunda bulunan hücrelerde virüse özgü proteinlerin benzerlerinin üretilmesini sağlıyor ve bu sayede bağışıklık sistemi virüsle karşılaşması halinde virüsü tanıyıp karşı koyabiliyor. 

BioNTech Aşısının İkinci Dozunda Daha Fazla Yan Etki Görülmesinin Nedeni