BioNTech Aşısının İkinci Dozunu Ertelemek, Başka Hayatları da Kurtarabilir

TAKİP ET

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının ikinci dozunun ertelenmesi, nüfusuna aşıyla bağışıklık kazandırmak hususunda sorun yaşayan ülkeler için hayat kurtarıcı olabilir.

Birleşik Krallık'ta BioNTech aşısının ikinci dozu, 12 hafta arayla uygulanarak ilk dozun daha çok insana daha hızlı şekilde yapılması sağlanmıştı. Türkiye’de de geçen ay sonu itibariyle BioNTech aşısının iki dozu arasındaki süre de altı ila sekiz haftaya çıkarılmıştı.

ABD’nin en prestijli sağlık kurumlarından biri olan Mayo Clinic, ilk olarak Birleşik Krallık'ın uyguladığı iki dozun arasını daha da açma yönteminin etkilerini Pfizer ve Moderna için inceledi. İkisi de benzer yöntemlerle mRNA teknolojisi kullanılarak üretilen aşılarda, ilk dozun yüzde 80’e kadar koruma sağladığı görüldü.

British Medical Journal’da yayımlanan makalede, ikinci dozu erteleme modeliyle daha fazla insana aşının ilk dozu yapılarak daha fazla hayatın kurtarılabileceği belirtildi. Böylelikle günde yalnızca yüzde 0,1-0,3’ünü aşılanabildiği ve aşı etkinliğinin yüzde 80 olduğu 65 yaş altı grupta, 100 bin kişi başına 26 ila 47 ölümün önlenebileceği ifade edildi.

Araştırma sonuçlarına göre ikinci dozun ertelenmesi, hastalığı en hızlı şekilde kontrol etmek ve yeni mutasyonların ortaya çıkmasını önlemek için etkili bir yol olabilir.