BioNTech ve Pfizer: Türkiye ile Sorunlar Çözülmezse Ayırdığımız Aşılar Avrupa'ya Satılabilir

TAKİP ET

Pfizer ve BioNTech yetkilileri, Türkiye ile devam eden sorunların çözülmemesi halinde Türkiye için ayrılan aşıların Avrupa'ya satılabileceğini söyledi.

Pfizer/BioNTech yetkilileri Türkiye ile aralarında bürokratik sorunlar bulunduğunu ve bu sorunların çözülememesi halinde Türkiye için ayrılan aşıların Avrupa'ya satılabileceğini iddia etti. Türkiye'nin 5 milyon doz aşı sipariş ettiğini ancak Türk tarafının bürokratik engeller çıkardığını belirten yetkililer, bu durumda söz konusu aşıların Avrupa pazarına sürüleceğini söyledi.

Fahrettin Koca'nın Pfizer/BioNTech şirketlerinin geliştirdiği aşılardan ilk etapta 500 bin doz aşının Aralık ayında getirileceğini belirtmişti. Toplamda 5 milyon doz aşının ise Şubat sonuna kadar ülkemizde olacağı söylenmişti. Ancak bugüne kadar Türkiye'ye Pfizer/BioNTech şirketlerinden hiç aşı gelmedi.

İki tarafın yetkilileri ile görüşülmesi sonucu Sağlık Bakanlığı yetkilileri, BioNTech/Pfizer şirketlerinin aşı hakkında gerekli güvenceleri vermemesini gerekçe gösterirken Pfizer/BioNTech yetkilileri, aşıları satın almak için görevlendirilen Devlet Malzeme Ofisi’nin bürokratik engeller çıkardığını, bu nedenle satış işleminin yapılmadığını belirtti. 

Yetkililer aradaki sorunun aşılamaması halinde Türkiye için ayrılan 5 milyon doz aşının Avrupa Birliği pazarına sürüleceğini belirtti. 

pfizer biontech aşı avrupa türkiye sorun sorunlar bürokrasi bürokratik 5 milyon doz satılabilir ayrılan aşılar akıbet