BioNTech ve Pfizer Üçüncü Doz Aşının da Gerekeceğini Açıkladı

TAKİP ET

BioNTech ve Pfizer aşıların koruma etkisinin ikinci dozdan yaklaşık altı ay sonra azaldığını belirterek üçüncü doz aşı başvurusunda bulunacaklarını açıkladı.

ABD'li ilaç şirketi Pfizer ve Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ortak bir çalışma yaparak İsrail'den gelen verileri inceledi. Aşının enfeksiyon ve semptomatik Covid-19'a karşı koruma etkisinin incelendiği çalışmada, etkinin ikinci dozdan yaklaşık altı ay sonra azaldığı görüldü.  Veriler sonucunda açıklama yapan şirketler, ikinci doz aşılamadan 6 ila 12 ay sonra üçüncü doz aşının yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Üçüncü doz üzerinde de çalışmalar yapan şirketler, bu araştırmada 'cesaret verici veriler' ortaya çıktığını ve araştırma sonuçlarını kısa sürede yayımlayacaklarını belirtti.

Üçüncü Doz Başvurusu

Açıklamada, üçüncü dozun şimdiye kadar Delta da dahil test edilen tüm koronavirüs varyantlarına karşı en yüksek koruma etkisini sürdürdüğü ve üçüncü doz BioNTech aşısından sonra vücuttaki antikor miktarının 5 ila 10 kat fazla arttığı da belirtildi.

Üçüncü doz aşının gerekliliğine vurgu yapan BioNTech ve Pfizer, önümüzdeki haftalarda ABD İlaç Dairesi (FDA), Avrupa İlaç Dairesi (EMA) ve ilgili diğer kurumlara üçüncü doz izni almak için başvuruda bulunacaklarını da duyurdu.

biontech pfizer üçüncü doz aşı koruma etkisi başvuru veri ema ilaç ajansı