Bir Ayda 43 Sağlık Çalışanı Şiddete Uğradı

TAKİP ET

Sağlık-Sen, geçtiğimiz ay 43 sağlık çalışanın şiddete maruz kaldığını açıkladı.

Geçtiğimiz ay 43 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını açıklayan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, 31 saldırganın 21 şiddet olayına neden olduğunu ve 14 saldırgan hakkında tutuklama kararı verildiğini bildirdi.

Durmuş açıkladığı Şubat Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu'nda, sağlıkta şiddetin yalnızca önleyici güvenlik tedbirleriyle önlenemeyeceğini vurguladı.

 

Kamu kurumları arasında hastanelerin en rahat girilen yerler olduğunu vurgulayan Durmuş, "Silahtan baltaya, bıçaktan sopaya isteyen istediğini rahatlıkla sokabiliyor. Raporlarımızda da sıklıkla vurguladığımız gibi zaman içinde sorun öyle bir hal aldı ki sağlık sistemini tehdit eder bir noktaya gelmiştir. Çünkü her şiddet türünde olduğu gibi sağlıkta şiddetin de etkisi muhatapla yani mağdurla sınırlı kalmıyor. Bu olaylara tanık olan, duyan, empati kuran on binlerce sağlık çalışanı, korkuyor, mesleğinden soğuyor, içe kapanıyor. Tüm bunlar yaşanırken en trajik olan ise şiddet uygulayanlar çoğu zaman elini kolunu sallayarak dolaşmalarıdır. Saldırganlar hakkında çoğu vakit hiçbir işlem bile yapılmıyor. Bazıları da gözaltına alınıp ifade sonrası serbest bırakılıyor. Sık sık yaşandığı gibi bu tür durumlarda sosyal medya baskısı devreye giriyor ve saldırganlar hakkında zoraki adli işlem yapılmış oluyor" ifadelerini kullandı.

Sağlıkta Şiddet CMK Kapsamına Alınacak

Yeni hazırlanan düzenlemeyle sağlıkta şiddetin Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamına alınarak katalog suç haline getirildiğini belirten Durmuş, "Elbette bu adımla sağlıkta şiddet sorununun kökten çözülmesi mümkün olmayacak. Nihai çözüm için birbirini tamamlayıcı daha pek çok adımın atılması gerekiyor. Bunların başında da sağlık emekçilerinin iş yükünün azaltılması gelmektedir" diye konuştu.

1 Sağlık Çalışanı 4 Sağlık Çalışanının İşini Yapıyor

Sağlıkta şiddetin birçok farklı nedeni olduğunu belirterek Türkiye'de 1 sağlık çalışanının 4 çalışanın işini yaptığını hatırlatan Durmuş, "Yolu hastanelere düşen herkes, ağır iş yüküne ve yoğunluğa bizzat tanık oluyor. İş yükünün azaltılması, çalışanların diğer pek çok sorununun çözümüne pozitif etki edeceği gibi şiddet sorununun çözümüne de katkı sağlayacaktır. Şubat ayında, bakınız tam da bu anlattıklarımı özetleyen bir olay yaşandı. Bingöl’de göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Ali Durmaz, 65 yaş üzerindeki bir hastayı muayene ettiği sırada baba ve oğul oldukları belirtilen 2 kişi tarafından ‘muayene 5 dakika gecikti’ iddiasıyla darp edildi. Saldırıya uğrayan Dr. Ali Durmaz, ‘Artık dayanacak gücüm kalmadı’ diyerek mesleğinden istifa etti. Benzer istifaların ve acıların yaşanmaması adına, şiddet sorununa bütüncül yaklaşılmalıdır. Aksi halde sağlık çalışanlarının daha fazla dayanacak gücü kalmayacaktır" dedi.

Hastalar ve Hasta Yakınları Şiddet Gerçekleştiriyor

Şubat ayında gerçekleşen 21 şiddet olayının 8'ini bizzat hastaların, 13'ünün hasta yakınlarının gerçekleştirdiğini belirten durmuş, "Bu durum aşağı yukarı her ay tanık olduğumuz bir durum, şiddeti şifa bekleyen hastalarla, hasta yakınları gerçekleştiriyor. Yani fail ya da failleri uzakta aramamak gerekiyor. Yaşanan 21 şiddet vakasının 17’si hem fiili hem sözlü, 4’ü ise sözlü olarak vuku gerçekleşmiştir. Şiddet olaylarının en çok yaşandığı yer yine hastaneler oldu. 21 şiddet olayının 19’u hastanelerde cereyan ederken, 1 olay aile sağlığı merkezinde, 1 olay ise sahada meydana geldi. Ay boyunca 12 hemşire, 11 doktor, 4 güvenlik görevlisi, 3 acil sağlık hizmetleri çalışanı, 13 de diğer branşlardan sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu" ifadelerini kullandı. 

50 Bin Hekim Yurt Dışına Gitmeye Hazırlanıyor

bir ayda şubat 43 sağlık çalışanı şiddete uğradı sağlık sen semih durmuş