Bir Aydır 'Ortalıkta Gözükmeyen' Çin Dışişleri Bakanı Görevden Alındı

TAKİP ET

Çin, yedi aydan az bir süredir görevde bulunan Dışişleri Bakanı Qin Gang'ı görevden aldı. Qin bir aydır kamuoyu önüne çıkmamıştı.

Çin Komünist Partisi, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'e yakınlığıyla bilinen isimlerden olan Qin'in yerine, daha önce bu görevde bulunmuş olan Wang Yi'yi atadı.

Son bir aydır Qin'in ortaya çıkmaması, söylentilerin yayılmasına neden olmuştu ancak görevden alınma nedeni hakkında resmi bir açıklama yapılmadı. Bu yüzden, Kasım ayında göreve atanan Wang Yi'nin görevden alınması birçok soru işaretine yol açtı.

Çin devlet haber ajansı Xinhua, sadece "Çin'in en üst yasama organı, Wang Yi'yi dışişleri bakanı olarak atama yönünde oy kullandı. Qin Gang görevden alındı" şeklinde kısa bir haber geçti.

Devlet Başkanı Şi Jinping de bu kararı onayladı.

Çin'deki hükümet sisteminde, Çin Komünist Partisi'nin üst düzey bir yetkilisi dış politikayı belirliyor ve daha sonra dışişleri bakanına uygulanacak politikaları aktarıyor.

Japonca da konuşabilen yeni Dışişleri Bakanı Wang Yi, 2013-2022 yılları arasında da bu görevde bulunmuştu.

Gözlemcilere göre, 69 yaşındaki Wang'ın bu göreve geri getirilmesinin ana nedeni, Çin dış politikasına istikrar getirmekti. Qin Gang'ın geçen ay Endonezya'da katılması gereken bir toplantıya katılmaması, ne olduğu belirtilmeyen bir sağlık sorunu nedeniyle olduğu açıklanmıştı.

Ancak bu açıklama, Qin'in siyasi nedenlerle veya özel hayatına dair bir ilişki nedeniyle cezalandırılmış olabileceği söylentilerini beraberinde getirdi.

4 Temmuz'da Avrupa Birliği'nin dış politikalarından sorumlu Josep Borrell ile yapacağı görüşme, herhangi bir gerekçe gösterilmeden ertelenmişti.

Bugün görevden alınmadan önce bir konferansta, bir Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne Qin'in durumu sorulduğunda, sözcü Qin hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtmişti.

Çin'de Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan en genç siyasetçilerden biri olan Qin, Çin Komünist Partisi'nde bu kadar üst düzey bir mevkiye sahip olup da uzun süre haber alınamayan az sayıdaki kişilerden biri olarak tarihe geçmişti.

Şi Jinping'in kendisi de 2012'de Çin Devlet Başkanı olmadan önceki iki hafta ortada görünmemiş ve bu durum sağlığı ve parti içindeki güç mücadelesi hakkında dedikodulara yol açmıştı.

Qin daha önce, Şi'nin yurtdışı seyahatlerinin organizasyonunda rol sahibi olan bir Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü olarak çalışmıştı.

Çin'in popüler arama motoru Baidu, son günlerde Qin Gang aramalarında büyük bir artış yaşamıştı.

Çİn Çin Dışişleri Bakanı