'Bir Defaya Mahsus' Hibe Desteğinden 300 Bin Esnaf Faydalanamıyor

TAKİP ET

Çin virüsü salgını nedeniyle esnaf ve sanatkarlara 'bir defaya mahsus olmak üzere' verilecek hibe desteği kriterleri tartışma yarattı.

Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ve pandemiden zarar gören esnafa 'bir defaya mahsus olmak üzere' verilecek hibe desteklerinde esas alınan kriterler tartışma yarattı.

Destekten 235 bin esnaf 5 bin lira, yaklaşık 1 milyon 150 bin esnaf ise 3 bin lira olarak yararlanabilecek. Destek paketinde temel kriter olarak belirlenen "gerçek kişi" şartı ise aynı işi yapan kişilerin bir kısmının destekten yararlanırken, bir kısmının yararlanamayacağı anlamına geliyor.

Konuyla ilgili konuşan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, destek paketinde ayrım yapılmaması gerektiğini vurguladı.  Salgın döneminde hiç kapanmayan iki üç meslek grubu dışında tüm esnafın bu destekten yararlanması gerektiğini belirten Palandöken, “Meslekler arasında ayrım yapılmamalıydı. Toplam 415 meslek grubu var, çoğunun işleri de çok kötü, nereden bakarsanız en az 300 bin esnaf NACE mağduru” şeklinde konuştu.

11 Bin Üye Daha Faydalanabilirdi

İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ise esnafa verilecek hibe desteklerinde, gerçek kişi-tüzel kişi ayrımının kaldırılması gerektiğini söyledi. Mayıs ayı Meclis toplantısında söz alan Özgener, hibe desteğinden 2 bin 20 üyenin faydalanacağını belirtirken, bunun 175 tanesinin 5 bin liralık, 1845 tanesinin ise 3 bin liralık destek alacağını ifade etti.

Özgener, bu ayrım yapılmamış olsaydı destek paketinden 11 bin üyenin daha faydalanabileceğini söyledi.

Destek Zaten Yeterli Değil

Güncel Grup Yönetim Kurulu Başkanı YMM Yılmaz Sezer, bir defaya mahsus verilen desteğin yaklaşık 1.5 yıldır zor durumda olan esnaf için yeterli bir yardım olmayacağını ifade etti.

Sezer, “Kolektif, komandit, anonim ve limitet şirketler ticaret siciline tescil edildikleri anda tüzel kişilik kazanırlar. Ticaret ortaklıklarında ortaklık şirket tacir ama ortakların kendisi tacir değildir. Hibe desteği kapsamı belirlenirken gerçek kişi tacirler ifadesi kullanıldığı için bu destekten şirketler ve ortakları faydalanamamakta, dolayısıyla bize göre aynı faaliyeti yürüten aynı sıkıntıları çeken kişiler arasında eşitsizlik yaratılmaktadır” ifadelerini kullandı.

hibe desteği bir defaya mahsus 3 bin lira 5 bin lira hibe desteği 300 bin esnaf faydalanamıyor tam kapanma pandemi salgın erdoğan tesk başkanı güncel grup yönetim kurulu üyesi