Bir İnsana İlk Kez Başarıyla Domuz Kalbi Nakledildi

TAKİP ET

ABD'de kalp hastası bir insana domuz kalbi başarıyla nakledildi.

Baltimore'da University of Maryland Sağlık Merkezi'nde, 8 saat süren ameliyatla tıp tarihinde ilk kez bir insana genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbi başarıyla nakledildi.

Kalp nakil ameliyatı olan David Bennett'in sağlık surumunun iyi olduğunu açıklayan operasyonu gerçekleştiren University of Mayland Sağlık Merkezi Kalp Nakli Programı Direktörü Dr. Bartley Griffith, "Nabzı var, tansiyonu var. Bu, onun kalbi" diye konuştu.

Nakledilen kalbin çalıştığını ve her şeyin normal göründüğünü belirten Dr. Griffith, "Çok heyecanlıyız, ancak yarın ne getirecek bilmiyoruz. Bu daha önce hiç yapılmadı" dedi.

Nakil ameliyatının organ yetmezliğinin tedavisinde büyük bir değişime neden olacağını belirten Birleşik Organ Paylaşımı Ağı'ndan David Klassen ise "Bu tür olayları basın dramatize edebiliyor. Perspektifi korumak önemli. Böyle bir tedaviyi olgunlaştırmak uzun zaman alır" ifadelerini kullandı.

"Zar Attığımı Biliyorum"

Ameliyatın yapıldığı hasta Bennett ise "Seçeneklerim bu nakli yaptırmak ya da ölmekti. Ben yaşamak istiyorum. Zar attığımın farkındayım, ama bu benim son seçeneğim" dedi.

Operasyon ihtimallerini Bennett'e nasıl anlattığını aktaran Dr. Griffith, "Ona, 'Sana bir insan kalbi veremeyiz. Gerekli şartları karşılamıyorsun. Ama belki bir hayvanın kalbini verebiliriz. Mesela bir domuzun' dedim ve 'Daha önce hiç yapılmadı, ama bence becerebiliriz' diye ekledim. O an beni anlayıp anlamadığından emin değilim. 'Oink'leyecek miyim?' diye sordu" şeklinde konuştu.

kalp nakli domuz insan