Bir Kazak, Başkentin 'Nur-Sultan' Adının Değiştirilmesi İçin Eylem Yaptı

TAKİP ET

Bir Kazak kocamışı, başkente verilen "Nur-Sultan" adının değiştirilmesi için eylem başlattı.

Adı eski diktatör Nursultan Nazarbayev'in adı olan "Nur-Sultan" olarak değiştirilen Kazakistan'ın başkenti Astana'da, parlamento önünde protesto gösterisi düzenleyen 80 yaşındaki Kazak İbragim Kozybayev,  "Kazakistan'ın başkenti tarihi olarak Akmola olarak adlandırılırdı ve öyle de kalmalı" diye konuştu.

Tarihin çarpıtılmaması gerektiğini belirterek şehrin adının yeniden Akmola yapılmasını isteyen Kozybayev, "Kağıt üstünde değil, gerçek bir değişime ihtiyacımız var" dedi.

Kazakistan mahkemelerinin adil olmadığından dert yanan Kazak kocası, bölgeye gelen özel bir birliğin tehdidi nedeniyle posterini toplayarak meydandan ayrılmak zorunda kaldı.

Akmola'nın Adı 60 Yılda 3 Kez Değişti

1961 yılına kadar Akmola olarak adlandırılan şehir 1962'de Sovyetler Birliği tarafından Tselinograd olarak adlandırılmaya başlandı. 1998'de Astana adı verilen Akmola'ya 2019 yılında ise ülkeyi 30 yıl yöneten diktatör Nursultan Nazarbayev'in adı verilerek Nur-Sultan yapıldı.

Ancak Kanlı Ocak olaylarının ardından şehir için Nur-Sultan ifadesi kullanılmamaya başladı. Görevli memurlar resmi evraklarda Nur-Sultan yerine "başkent" ya da "Kazakistan'ın başkenti" gibi ifadeler kullanıyor. 

Kazak Makamları Resmi Yazışmalarda Başkent İçin 'Nur Sultan' Demeyi Bıraktı

kazakistan başkent adı astana akmola nur-sultan tselinograd ibragim kozybayev 80 yaşında