Bir Milyon Motorlu Kuryenin Yalnızca 250 Bini Sigortalı

TAKİP ET

Paketlerin hızlı bir şekilde ulaştırılması için yapılan baskıyla birlikte motorlu kuryelerin karıştığı kazalar, aldıkları yaralar ve hatta ölümler de giderek artıyor.

Kara salgın döneminde eve teslim edilen siparişlerin artmasıyla beraber motorlu kuryelerin iş yükü de arttı. İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, Türkiye çapında bir milyona yakın motosikletli kurye olduğunu, ancak bunların sadece 250 bin kadarının resmî olarak motosikletli kurye sıfatıyla çalıştığını bildirdi.

Çin virüsü salgını, motorlu kuryelerin hem iş yükünü hem de sayısını arttırdı. Salgında ortaya çıkan işten çıkarmalar yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişi de geçimini artık motorlu kuryelik yaparak sağlamaya başladı. Ehliyeti dahi bulunmayanlar, düşük ücretlerle çalışmaya razı oluyor. 

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre motorlu kurye olarak çalışan Ramazan Evlek, yaptığı açıklamada kuryelerin 8 saatlik, 10 saatlik ve 12 saatlik olmak üzere üç ayrı mesai türü olduğunu söyledi. "Getirisi daha fazla olduğu için genellikle 12 saati tercih ediyoruz" diyen Evlek, salgın sürecinde motorlu kuryeler üzerinde oluşan baskıyı da şöyle anlattı: "Mobbingler, baskılar, 'çabuk gidin, çabuk gelin, bir an önce teslim edin' talepleri oluyor." 

Bir kuryenin günde 23-30 paket götürebileceğini söyleyen Evlek, buna rağmen özellikle götürdükleri paket başına ücret alan motorlu kuryelerin günde 50-60 paket taşıyabildiğini söyledi.

motokurye motorlu kurye moto kurye moto kurye kaza pandemi salgın çin virüsü koronavirüs covid-19 kovid-19