Bir Türk ABD'yi 100 Milyon Dolar Dolandırdı

TAKİP ET

ABD'nin Florida eyaletinde yaşayan Onur Aksoy, ABD ordusuna ve devlet kurumlarına Çin'den getirdiği cihazlara sahte yazılım yükleyip satarak 100 milyon dolarlık bir kazanç elde etti. Aksoy, hakkındaki suçlamaları kabul etti.

ABD'nin Florida eyaletinde yaşayan, ABD-Türkiye çifte vatandaşı olan Onur Aksoy, Çin’den getirdiği cihazlara sahte yazılım yüklediği ve bununla 100 milyon dolarlık bir kazanç sağladığı yönündeki suçlamaları kabul etti.

Geçtiğimiz günlerde görülen davada sunulan belgelere ve mahkemede verilen ifadelere göre, ABD-Türkiye çifte vatandaşı Onur Aksoy 2013 ile 2022 yılları arasında Çin'den getirdiği binlerce cihaza korsan Cisco yazılımları yükledi.

Korsan ürünlerin gerçek görünmesi için üzerlerine Cisco etiketleri yerleştiren ve ürünleri logolu-orjinal görünen kutularda paketleyen Aksoy, Cisco'nun kullanım kılavuzuna kadar kopyaladı.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 39 yaşındaki Aksoy, New Jersey ve Florida'da kurulmuş en az 19 şirketin sahibi. 

ABD Ordusuna, Devlet Kurumlarına ve Okullara Sattı

Sahte ürünlerini sergilemek için 15 Amazon ve 10 e-Bay vitrini açan Aksoy, korsan ürünlerini ABD ordusuna, devlet kurumlarına, hastanelere ve okullara sattı. 

Pro Network Entities isimli şirket tarafından satılan hileli ve sahte ürünler performans, işlevsellik ve güvenlik sorunu yaşamakla kalmadığı gibi entegre edildikleri sistemlere de zarar vererek on binlerce dolarlık zarara neden oldu. 

Cisco Tam 7 Kez Uyarmış

Çok uluslu bir teknoloji şirketi olan ve ağ güvenlik sistemleri üzerine çalışan Cisco, durumun farkına vardığında 2014 ve 2019 yılları arasında Aksoy'a taklit ürün kaçakçılığını bırakmasını isteyen tam yedi mektup gönderdi. 

Ancak ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Aksoy bu uyarılara da sahte belgelerle yanıt verdi.

Baskın Düzenlendiği Deposunda 7 Milyon Dolar Değerindeki Ürünlere El Konuldu

ABD'li yetkililer, Temmuz 2021'de Onur Aksoy'un deposuna bir baskın düzenledi. Yapılan aramada perakende değeri 7 milyon doları aşan 1.156 sahte Cisco cihazı bulundu. 

Cihazlara el konurken, Aksoy da geçtiğimiz Haziran ayında sahte mal ticareti yapmak için komplo kurmak suçlaması ile tutuklandı.

Onur Aksoy Suçlamaları Kabul Etti

Çıkarıldığı mahkemede kendine yöneltilen suçlamaları kabul eden Aksoy bu süreç içerisinde 100 milyon dolar kazanç elde ettiğini itiraf etti ve ceza indirimi almak için mahkeme ile anlaşma yoluna gitti.

48 ila 78 ay hapis cezasıyla karşı karşıya kalan Aksoy'un 6 Kasım'da mahkum edilmesi planlanıyor. Aksoy mahkeme ile yaptığı anlaşmaya göre 15 milyon dolarlık cezanın yanı sıra müşterilerine de tazminat ödeyecek.

abd florida dolandırıcı çifte vatandaş 100 milyon dolar abd ordusu cisco yazılım sahtecilik sahte ürün hapis cezası tazminat