Mahkemeden BTK'nın 6 Şubat Depremlerindeki Bant Daraltma Uygulamasına İlişkin Karar

TAKİP ET

Bir vatandaş Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde, 6 Şubat'ta bant daraltması uygulamasına giden BTK'ya açtığı davanın sonuçlarını paylaştı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde sosyal medya platformlarında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bant daraltmasına gidilmişti. Bir X kullanıcısı, BTK'ya karşı açtığı bilgi edinme hakkı davasının sonuçlarını paylaştı. 

Yaklaşık 10 saat boyunca süren bant daraltması uygulaması neticesinde deprem bölgesiyle bilgili haber almak zorlaşmıştı. Olayın ardından CİMER üzerinden BTK'ya bilgi edinme hakkı başvurusunda bulunan X kullanıcısı, kuruma 5 soru sorduğunu aktardı. Bu sorular şöyle sıralandı: 

1. Cumhurbaşkanlığı tarafından 5809 sayılı kanunun 60. maddesi kapsamında alınan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na gönderilen kararın kopyası,

2. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından ilgili nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderilen üst yazının kopyası,

3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından onaylanan Cumhurbaşkanlığı kararının kopyası,

4. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından ilgili sulh ceza hakimliğine gönderilen ve bant daraltma tedbirinin sonlandırılması talepli üst yazının kopyası,

5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından bant daraltma tedbirinin sonlandırılması kararının kopyası. 

Sorduğu sorulara cevap alamadığını aktaran X kullanıcısı, kendisine yollanan cevabı da paylaştı. Cevapta şu ifadeler yer aldı: 

"CİMER'e yapmış olduğunuz Bilgi Edinme Başvurunuz ilgisi nedeniyle Kurumumuza yönlendirilmiş olup, başvurunuz ile ilgili olarak Kurumumuzun ihtisas birim(ler)inden alınan bilgi, "06/02/2023 tarihinden itibaren Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığı illerini de etkileyen deprem felaketleriyle mücadeleyi doğrudan etkileyen ve yer yer  sekteye uğratan dezenformasyon ve manipülasyon içerikli yayınların toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabileceği nedeniyle 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 60'ncı maddesinin onuncu fıkrası kapsamında gerekli tedbirler alınmış olup bu tedbirler Hakim tarafından onaylanmıştır." şeklindedir. Bilgilerinize sunulur. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Tüketici ile İlişkiler Müdürlüğü."

X kullancısı, kararın iptali için idari yargı yoluna gittiğini aktardı. Durumun hukuka aykırı ve bilgi edinme hakkı ve ifade özgürlüğünün ihlali niteliğinde olduğunu aktaran vatandaş, Ankara 15. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. 

Açılan davanın savunmasında BTK, istenilen belgelerin 'Hizmete Özel' olması ve gizlilik taşıması sebebiyle şikayet eden vatandaşa verilen cevabın hukuka uygun olduğunu söyledi. 

Dün alınan kararla mahkemenin oy birliğiyle davayı kabul ettiği ve davalının işleminin iptaline karar verildiği aktarıldı. Vatandaş verilen kararın son kısmını X hesabı üzerinden paylaştı. Kararda şu ifadelere yer verildi: 

"Davacı tarafından, meydana gelen depremden 2 gün sonra en etkili iletişim araçlarından biri olan Twitter'da bant daraltma uygulamasına gidilmesine ilişkin alınan kararların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında verilmesi amacıyla yapılan başvurunun, talep edilen bilgi ve belgelerin hangi gerekçeyle gizli olduğu ve hizmete özel milli gizlilik derecesine sahip olduğu sebebiyle birlikte belirtmeksizin reddedilmesine yönelik dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır."

Daha önce de BTK'ya karşı açtığı Bilgi Edinme Hakkı ile ilgili kazandığı ilk dava olmadığını söyleyen X kullanıcısı, İstiklal Caddesi bombalanması sonrası sosyal medya platformlarına uygulanan bant daraltma uygulamasıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı'na karşı açtığı davanın da sonuçlarını beklediğini aktardı. 

 

btk bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu dava mahkeme anayasa mahkemesi bilgi edinme kanunu 6 şubat depremleri bant daraltması