Birleşik Krallık Başbakanı Johnson'ın Tatil Masrafının Nasıl Karşılandığı Soruşturulabiliyor

TAKİP ET

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'ın, tatil amacıyla çıktığı bir yurt dışı seyahatinin ücretini kimin ödediği ve bu konuda Parlamentonun doğru bilgilendirilip bilgilendirilmediği soruşturuluyor. Johnson'ın, Başbakanlık konutunda yaptırdığı tadilatın finansmanı da şaibeli.

Parlamento Standartlar Komiseri Kathryn Stone, haklarında soruşturmalar başlatılan parlamento üyeleri arasında Başbakan Boris Johnson’ın da olduğunu duyurdu.

Yurt dışına seyahatle ilgili düzenlemeler kapsamında soruşturulduğu bildirilen Johnson’ın, partneri Carrie Symonds ile 26 Aralık 2019-5 Ocak 2020 tarihleri arasında Karayipler’deki tatilinin ücretini kimin ödediğine ilişkin Parlamentoyu doğru bilgilendirip bilgilendirmediğine bakıldığı duyuruldu.

Parlamentoya yapılan bilgilendirmede, 15 bin sterlin (yaklaşık 176 bin TL) tutarında konaklama bedelinin Muhafazakar Parti bağışçısı iş insanı David Ross tarafından ödendiği belirtilmişti. Ancak Ross’un bir sözcüsü, önce bunu yalanlamış ancak daha sonra geri adım atarak maliyeti Ross’un karşıladığını ve dolaysıyla "Johnson’ın Avam Kamarasına yaptığı açıklamanın doğru olduğunu" belirtmişti.

Söz konusu soruşturmada, Johnson’ın kuralları ihlal ettiği sonucuna varılırsa özür dilemesi talep edilebilir. Ancak ihlalin ciddî olduğu tespit edilirse Başbakan, Parlamentodan geçici olarak uzaklaştırmadan ihraca kadar çeşitli yaptırımlar için ilgli komiteye sevk edilebilir.

Dairesindeki Tadilatın Finansmanı da Şaibeli

Johnson’ın Başbakanlık konutundaki dairesini, Muhafazakar Parti'ye yakın iş insanlarının bağışlarıyla yenilediğine ilişkin tartışmaların ardından "tatil" soruşturmasının da gündeme gelmesi dikkat çekti.

Johnson’ın eski danışmanı Dominic Cummings, tadilatın nasıl karşılandığına ilişkin "etik dışı, aptalca, muhtemelen yasa dışı" iddiasında bulunurken Başbakanlık, Johnson’ın "seçim kanununa uygun hareket ettiğini" savunmuştu.

Seçim Komisyonu tarafından 28 Nisan’da yapılan açıklamada, Başbakanlık Ofisi 10 Numara’daki dairenin tadilatının finansmanına yönelik "bir suçun meydana gelmiş olabileceğinden şüphelenmek için makul gerekçeler bulunduğuna" dikkat çekilerek soruşturma başlatıldığı belirtilmişti.

Birleşik Krallık İngiltere Başbakan Boris Johnson İngiltere parlamentosu Avam Kamarası Muhafazakar Parti Boris Johnson tatil Boris Johnson yurt dışı seyahati Kathryn Stone Dominic Cummings