Birleşik Krallık ve ABD, Rusya'ya Kırım'ı İade Etme Çağrısında Bulundu

TAKİP ET

ABD ve Birleşik Krallık, Rusya'nın Kırım'da düzenlediği sözde referandumun yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada Rusya'ya Kırım'ı Ukrayna'ya iade etme çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kırım’da Rus askerlerinin gözetimi altında yapılan sözde referandumun 7. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ABD’nin hiçbir zaman Kırım’ın işgalini tanımayacağını bildirdi. ABD ile birlikte Birleşik Krallık’ın Kıyiv Büyükelçisi Melinda Simmons da yaptığı açıklamada, ülkesinin hiçbir zaman Rusya’nın Kırım’da düzenlediği sözde referandumu tanımayacağını belirtti.

Konuya dahil olan ABD Kiev Büyükelçisi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Sahte referandumdan yedi yıl sonra da Rusya’nın Kırım’ı ele geçirme eylemi hala yasa dışı olarak kalmaya devam ediyor. ABD hiçbir zaman Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımadı ve tanımayacak. Kırım Ukrayna’dır. Rusya’yı derhal Kırım’ın işgaline son vermeye ve yasa dışı olarak alıkoyduğu Ukrayna vatandaşlarını serbest bırakmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık Kiev Büyükelçisi ise yaptığı paylaşımda "Kırım üzerindeki yasa dışı kontrolünü meşrulaştırmaya çalışan Rusya, 7 yıl önce düzmece bir referandum düzenledi. Birleşik Krallık, Ukrayna ve uluslararası normlara yönelik bu bariz saygısızlığı asla kabul etmeyecek. Bizim mesajımız net kalmaya devam ediyor: Rusya Kırım’ı Ukrayna’ya geri vermelidir. Kırım Ukrayna’dır" diyerek ülkesinin tutumunu yineledi.

 

rusya kırım ilhak işgal referandum sözde ingiltere birleşik krallık abd tanımıyoruz tanımayacağız hiçbir zaman açıklama büyükelçiler kiev dışişleri bakanı blinken kırım rusya