Birleşik Krallık'ta ÇKP'nin Yayın Organı China Global'in Yayın Lisansı İptal Edildi

TAKİP ET

İşgalci Çin'in propaganda kanallarından China Global Television Network'un yayın lisansı Birleşik Krallık İletişim Ofisi tarafından iptal edildi.

İnsan hakları, demokrasi ve uluslararası hukukla bağlarını koparan Çin Komünist Partisi Rejimi'nin başta Doğu Türkistan olmak üzere Hong Kong, Tibet, İç Moğolistan ve Tayvan gibi bölgelerde yarattığı tehditle geç de olsa yüzleşen Batı ülkeleri, tedbir ve tepki adımlarını birer birer atmaya devam ediyor.

Bu kapsamda hareket eden ülkelerden biri olan Birleşik Krallık'ta Çin Komünist Partisi'nin propaganda ağı olan China Global Television Network (CGTN)'un yayın lisansı iptal edildi. Karar Birleşik Krallık'ın hükûmet onaylı yayın ve telekomünikasyon düzenleyicisi ve rekabet otoritesi kurumu Ofcom (Office of Communications / İletişim Ofisi) tarafından gerçekleştirilen incelemenin akabinde alındı.

Yasalara göre yayın lisansı için gerekli olan 'editoryal sorumluluktan' mahrum olan CGTN'nin sadece bir 'distribütör' konumunda olduğu tespit edildi. ÇKP tarafından kontrol edilen kurumun birçok uyarıya rağmen gerekli adımları atmaması üzerine Ofcom, yayın lisansını iptal etme yoluna gitti.

Sürece ilişkin Ofcom'dan gelen açıklamada CGTN'nin yasal kurallara uygun bir politikaya sevk edilmesi için çok çaba sarf edildiği fakat bu çabanın sonuçsuz kaldığı vurgulanırken alınan kararda hem yayıncı hem izleyicinin ifade özgürlüğü haklarının da dikkate alındığı kaydedildi.

Öte yandan Ofcom, CGTN hakkında adalet, gizlilik ve tarafsızlık ihlalleri nedeniyle yaptırım davalarını da kısa sürede sonuçlandırmayı umduğunu ifade etti.

Sürecin Arka Planı

China Global Television Network, Birleşik Krallık'ta bir süre CCTV (China Central Television)'ye bağlı olarak yayın hayatını sürdürmüştü. Ancak ÇKP kontrolündeki CCTV'nin yayın lisansına sahip olmaktan men edilmesi üzerine yayıncının ifade özgürlüğüne müdahele etmek istemeyen Ofcom, CGTN'ye bilgilerini uygun hale getirmesi için makul bir süre tanımıştı.

Bunun üzerine CGTN, 2020 yılının Eylül ayında lisansını China Global Television Network Corporation (CGTNC)'a devretmek amacıyla gerekli başvuruyu gerçekleştirmişti. Fakat bu başvuruda birçok bilginin eksik olması ve uyarılarda bulunulan yeniden yapılandırmanın bir türlü gerçekleştirilmemesi süreci bu noktaya getirdi.

cgtn cct cgtnc ofcom çin çkp birleşik krallık yayın lisansı ingiltere iptal China Global Television Network China Central Television Office of Communications