Birleşmiş Milletler: Başka Bir Ülkeye Rıza Olmaksızın Giren Askerler 'Barış Gücü' Değildir

TAKİP ET

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna topraklarında kurulan sözde devletlerini tanıma kararına ilişkin açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler'in New York'taki Genel Merkezinde basın açıklaması yapan Antonio Guterres, Ukrayna ile ilgili son gelişmelerden derin bir rahatsızlık duyduğunu belirterek "Bunca ölüm, yıkım ve yerinden edilmenin acısını çeken herkesin güvenliği ve esenliği için özellikle endişeliyim" diye konuştu.

Rusya'nın kararı nedeniyle denizaşırı bir ziyaretini yarıda keserek acilen BM Genel Merkezine döndüğünü belirten Guterres, "Açık konuşayım, Rusya Federasyonu'nun Donetsk ve Lugansk'ın sözde bağımsızlığını tanıma kararı, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin ihlalidir. Böyle bir tek taraflı önlem, BM'nin ilkeleriyle doğrudan çelişir" dedi.

"Gelmemesini içtenlikle umduğum bir an ile karşı karşıyayız" diyen Guterres, "BM ilkeleri alakart menü değildir. Bu gelişme, Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan Minsk Anlaşmalarına ölümcül bir darbedir" diyerek Rusya'nın BM ilkelerini çiğnediğini ifade etti. 

Ukrayna topraklarını işgal eden Rusya'nın askerlerini "Barış Gücü" olarak nitelemesini eleştiren Guterres, "Bir ülkenin birlikleri rızası olmadan başka bir ülkenin topraklarına girdiğinde, tarafsız barış gücü değildir. Barış gücü hiç değildir" ifadelerini kullandı. Guterres, bölgede ateşkesin ve uluslararası hukuka uyulmasının sağlanması çağrısında bulundu.

birleşmiş milletler antonio guterres rusya ukrayna barış gücü işgal donbass donetsk lugansk