Birleşmiş Milletler: Rusya, Ukrayna'da Sivillere Karşı Sistematik İşkence ve İnfaza Devam Ediyor

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Salı günü yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Ukrayna'da gözaltına alınan sivillere yaygın ve sistematik işkence uyguladığını ve 70'ten fazlasını infaz ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Salı günü yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Ukrayna'da gözaltına alınan sivillere yaygın ve sistematik işkence uyguladığını ve 70'ten fazlasını infaz ettiğini söyledi.

BM İnsan Hakları Ofisi, çoğu Rusya tarafından keyfi olarak gözaltına alınan, çocuklar ve yaşlılar da dahil, 900'den fazla sivil vakasını detaylandıran bir rapor için yüzlerce mağdur ve tanıkla görüştü. Ukrayna'daki BM İnsan Hakları Ofisi Başkanı, görüşülen kişilerin büyük çoğunluğunun Rus güçleri tarafından gözaltında tutuldukları sırada işkence gördüklerini ve bazı durumlarda cinsel şiddete maruz kaldıklarını söyledi.

ABD Küresel Ceza Adaleti Elçisi Beth Van Schaack; Putin'in, bağımsız bir Güney Afrikalı yargıcın yüzde 10 ihtimalle dahi onun tutuklanması emrini vereceğinden endişe duyması hâlinde Ağustos'taki BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) zirvesi için Güney Afrika'ya gitmeye cesaret edemeyeceğini söyledi ve ekledi: "Putin, Rus devletinin kaynaklarına karşı pervasız ama kendi derisine karşı değil." Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukraynalı çocukların Rusya'ya sınır dışı edilmesindeki rolü nedeniyle Rus diktatörü Putin hakkında tutuklama emri çıkardı. Van Schaack, Güney Afrika'nın arama emrini uygulamak zorunda olduğunu söyledi.

BM raporu, Ukrayna'nın işgali sırasında savaş suçları işlemekle suçlanan Ruslara karşı delilleri bir araya getirip Ukrayna başsavcısına ve Uluslararası Ceza Mahkemesine teslim edilecek.

Rapor, Rus işgalinin başlangıcından Mayıs 2023'e kadar olan 15 aylık bir dönemi kapsıyor. Ayrıca Ukrayna güvenlik güçleri tarafından 75 keyfi gözaltı vakasını belgeliyor ve bunların önemli bir kısmının zorla kaybetme olduğunu söylüyor. Rusya tarafından ise çok daha büyük bir farkla 864 bireysel keyfi gözaltı vakası belgelenirken yine bunların çoğunun zorla kaybetme olduğunu belirtiliyor.

Vladimir Putin birleşmiş milletler ukrayna zorla kaybetme işkence infaz güney afrika brics BRICS