'Bizans İmparatoru Muhammed' Yazılı Fatih Madalyonu Londra'da Mezata Kondu

TAKİP ET

Üzerinde "Bizans İmparatoru Muhammed" yazan çok nadir bir Fatih Sultan Mehmed Han madalyonu Londra'da bulunan "Christie" adlı salonda mezata kondu. Ünlü gazeteci Murat Bardakçı, madalyonun açık artırmaya çıkarılacağını bildirdi

Tarihçi kimliğiyle bilinen ünlü gazeteci Murat Bardakçı HaberTürk'teki köşesinde, üzerinde "Bizans İmparatoru Muhammed" yazan çok nadir bir Fatih Sultan Mehmed Han madalyonunun Londra'da mezata konduğunu yazdı.

Bardakçı'nın aktardığına göre 27 Ekim'de Christie salonunda yapılacak olan "İslam ve Hint Dünyaları Sanatı, Oryantal Kilimler ile Halılar" adlı müzayedede açık artırmaya çıkarılan madalyonu özel kılan, dünya tarihinin en büyük mareşallerinden biri olan II. Mehmed'in "Osmanoğlu ve Bizans İmparatoru" diye isimlendirilmesi.

Büyük Türk Hakanı Fatih'in "Bizans İmparatoru" diye anıldığı madalyonun öyküsünün çok uzun olduğunu belirten Bardakçı'nın yazdığına göre madalyon, Sultan Fatih'in Avrupa'daki fütuhatı sırasında İtalya'daki devletlerle temas kurarak yeni Türk başkenti İstanbul'a sanatçılar göndermelerini istemesi üzerine -tıpkı Gentile Bellini gibi- İstanbul'a gelen bir sanatçı tarafından ortaya çıkarıldı.

Constanza da Ferrara'nın Eseri

Napoli Kralı Ferrante'nin hizmetindeyken Büyük Fatih'in talebi üzerine 1464 yılıyla 1567 ya da 1475 ila 1381 arasındaki bir dönemde İstanbul'a gelen Constanza da Ferrara, Fatih'i bizzat gözleriyle görme şerefine nail oldu ve madalyonu yapması için gereken portreyi yaptı. 

Constanza da Ferrara, bu portre üzerinden hareket ederek birkaç sene arayla iki ayrı madalyon döktü. İlk madalyonun üzerinde Latince olarak şu yazıyor:

"Türklerin İmparatoru Osmanlı Sultanı Muhammed"

Madalyonun üzerinde Fatih'i at üstünde gösteren bir de çizim ve madalyonun hakkâkı olan Constanza'nın adı yer alıyor. Bu madalyon ABD başkenti Washington'daki Ulusal Sanat Galerisi'nde bulunuyor. 

"Bizans İmparatoru Osmanoğlu Sultan Muhammed"

Söz konusu madalyonun ön yüzünde "SULTANI MOHAMMETH OCTHOMANI VGVLI BIZANTII INPERATORIS. 1481" yani "Bizans İmparatoru Osmanoğlu Sultan Muhammed. 1381" yazıyor.

"VGVLI" kelimesi Türkçe "oğlu" kelimesinden başkası değil. Latincede "u" harfi bulunmuyor ve bu kelime Türkçe olarak yazılmış.

Murat Bardakçı: Fatih'in Madalyonunu Türkiye'nin Alması Gerekir

Madalyonun Türkiye'de olması gerektiğini belirten Murat Bardakçı, "'Fatih Sultan Mehmed’e ait bu çok önemli madalyonu Türkiye’nin alması gerekir, zira madalyonun olması gereken yer burasıdır' diyeceğim ama mâlûm Bizans kompleksi yüzünden böyle bir teşebbüse girişilip girişilemeyeceğinin tereddüdündeyim..." ifadelerini kullandı.

bizans imparatoru muhammed mehmed mehmet fatih sultan mehmet fatih madalyonu madalyon londra mezata kondu