Bizi Aleme Kepaze Ettiniz: Almanya, Özel Pasaport Taşıyan Türklerden Ülkeye Giriş için Mazeret İsteyecek

TAKİP ET

Almanya, Türkiye Cumhuriyeti tarafından tahsis edilen diplomatik, gri ve yeşil pasaporta bir tür "vize" engeli getirdi. Türkiye'de gri pasaportla insan kaçakçılığı yapıldığının ortaya çıkmasının ardından ülke sınırlarına "Gri, yeşil ve siyah pasaportlu Türklerden, geliş nedeni ve giriş aciliyetini gösteren belge isteyin" şeklinde talimat verildi. Siyah diplomatik pasaportlu bakanlar ve milletvekilleri de artık, Almanya'ya giriş gerekçesini ve aciliyetini kanıtlamak zorunda.

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Yeşil, Gri ve Siyah" pasaportla ülkeye vizesiz girişlerin de artık denetleneceği, ayrıca sınırlarda da ek belge istenileceği duyuruldu.

Alman Dışişleri'nden yapılan söz konusu açıklamada ayrıca, özel pasaportla gelenlerin zaten geçerli mazereti olmadan alınmayacağı vurgulanırken 'vizesi olsa bile' tüm pasaport sahiplerinin geçerli ziyaret nedenlerini önceden sunmaları gerektiği hatırlatıldı.

Yeni karar göre artık, bir tek cumhurbaşkanı, başbakan, bakan ve milletvekillerinin kullandığı "Kırmızı pasaport" kullananlar, vizesiz ve ek belge istenmeksizin Almanya'ya gidebilecek.

Renkler

Türkiye'de siyah pasaport, cumhurbaşkanı, bakan ve milletvekillerine veriliyor. Gri pasaport, konsolosluk görevlileri ile yurt dışına resmî görevle çıkacak memurlara veriliyor. Yeşil pasaport ise devlet memurları ile çeşitli meslek gruplarına veriliyor. Vatandaşa verilen pasaport ise kırmızı kaplı.

İstisnaî Durumlar

Sözcü gazetesinin haberine göre açıklamada vize randevularının bir yıldır olduğu gibi ancak istisnaî durumlarda verilmeye devam edildiği belirtildi. Türk vatandaşlarına ise şu durumlarda vize başvurusu hakkı tanınacağı ifade edildi:

Ölüm, doğum ve birinci dereceden yakınlarının düğünü gibi durumlar,

Almanya'daki fabrika ya da üretim tesislerinde montaj, bakım ve tamir için çağrılan kişiler,

Fuar düzenleyicileri (fuar montaj işçileri değil) ve katılımcıları,

Aile birleşimi vizesi alanlar ve eşiyle birlikte yaşayacak olanlar,

Acil ve gerekli tıbbî durumlar nedeniyle Almanya'ya gidecek olanlar,

Tır şoförleri, denizciler ve uluslararası nakliyat yapanlar.

Almanya'nın açıklamasında, "Schengen vize başvuruları yalnızca istisnaî durumlarda ve belirli koşullar altında kabul edilecek" denildi ve üstteki istisnaların yazılı olarak kanıtlanması gerektiği hatırlatıldı.

Boşuna Turist Beklemeyin

Ayrıca aynı açıklamada, "Türkiye'nin tamamına gereksiz turistik gezilere karşı uyarıyoruz. Türkiye, salgından ciddî derecede etkilendi. Sayılar azalsa da Türkiye yüksek enfeksiyon riskli ülke olarak konumlandırılmaya devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Bizi Kepaze Ettiniz

"Gri Pasaport" skandalı başka tartışmaları da gündeme getirdi. Avusturya, 9 milyon nüfusu barındıran ülkesinde sadece 7 bin 500 kişiye diplomatik veya gri pasaport verildiğini, Avrupa Birliği'nin (AB) diğer üye ülkelerinde de bu sayının çok az olduğunu duyurdu.

Türkiye'de ise, AB ya da diğer ülke vizelerini aşmak için yaklaşık 2,5 milyon kişiye vize gerektirmeyen gri, yeşil veya diplomatik pasaportlar dağıtıldığı vurgulandı. Bu durumun ise ileride Avrupa Birliği’nde gündem olması bekleniyor.

Nedir Bu Kepazelik?

Malatya'daki Yeşilyurt Belediyesi, 2020’nin Eylül'ünde "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi" kisvesinde insan kaçakçılığı yaparak yurt dışına 45 kişi göndermişti. Gönderilen kişilerden 43'ü geri dönmedi.

İçişleri Bakanlığının başlattığı soruşturma kapsamında Yeşilyurt Belediyesi'ndeki 4 kişi görevden uzaklaştırılırken aynı sahtekârlığın görüldüğü Balıkesir'in Gömeç, Adıyaman'ın Gölbaşı, Burdur'un Yeşilova, Yozgat'ın Yerköy, Şanlıurfa'nın Suruç ve Ordu'nun Korgan belediyeleri hakkında da soruşturma başlatılmıştı.

Gri pasaport özel pasaport Almanya Almanya'dan pasaport kararı yeşil pasaport siyah pasaport Almanya vizesi gri pasaport skandalı AKP AKP'li belediyeler pasaport Malatya Yeşilyurt Belediyesi