Bizim Gibi Ses Çıkarıyor, Bizim Gibi İşitiyorlardı

TAKİP ET

Neandertallerin modern insanla aynı sesleri çıkarıp duyabildiği keşfedildi.

Independent Türkçe'de yer alan bir habere göre, bilim insanları bir araştırmada Neandertallerin işitme yeteneğini inceledi. Araştırmanın sonucuna göre Neandertaller, modern insanlarla aynı sesleri çıkarabiliyormuş.

Neandertallerin ve diğer eski insanların konuşma yeteneklerinin ne kadar basit veya karmaşık olduğu, evrimsel genetikçilerin uzun süredir tartıştığı bir konu. Bu konuya ilişkin yürütülen yeni araştırmada, Neandertallerin modern insanın konuşmasına benzer bir sesli iletişim sistemine sahip olduğunu keşfedildi.

New York'taki Binghamton Üniversitesi'nde evrimsel araştırmalar programının yöneticisi Rolf Quam, "Neandertaller, bizim yapabildiğimiz gibi, belirli frekans aralığındaki tüm sesleri çıkarabilirdi" dedi. Quam sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konuşma sesleri çıkarma yeteneklerinde herhangi bir fark yok gibi görünüyor. Dolayısıyla bu sözlerin onlar açısından bir anlamı olsaydı kesinlikle 'merhaba' veya 'tamam' diyebilirlerdi."

Beyni ve ses sistemini oluşturan yumuşak dokular, fosil kayıtlarında korunarak günümüze ulaşamıyor. Bu nedenle dilin evrimini incelemek de zorlaşıyor. Ancak bilim insanları işitme sistemini oluşturan kemiklerin günümüze kadar korunabildiğini söylüyor.

Söz konusu yeni araştırmada, Homo sapiens'e, Neandertallere ve Neandertallerin atası olduğu düşünülen eski bir insan türüne ait fosilleşmiş kulak yapılarının bilgisayarlı tomografiyle taranması sonucunda elde edilen bulgular kullanıldı ve Neandertallerin nasıl duyduğunu ortaya çıkaracak üç boyutlu modeller oluşturuldu. Böylece ses enerjisinin kulak kanalından kulak zarına, küçük orta kulak kemiklerinden iç kulağa kadar nasıl gittiği ölçüldü. Ayrıca bu işlemde kullanılan bant genişliği, yani ses enerjisinin en az yüzde 90'ının ulaştığı frekans aralığı belirlendi.

Quam, "Bu, sesleri en iyi işittiğimiz frekans aralığıdır. Bu aralığın dışındaki sesleri duyabiliriz ama kulağımız daha çok bu aralığın içindeki sesleri işitmeye ayarlanmıştır" diye konuştu.

Araştırmacılar Neandertallerin bant genişliğinin, ataları olduğu düşünülen eski insan türündeki genişlikten daha fazla olduğunu keşfetti. Neandertallerin duyma yeteneği, şu anda yaşayan insanlarınkine çok yakındı ve modern insanın dilinden çıkan seslerin çoğunu kapsıyordu.

Evrimbilimci Quam, saygın bilim dergisi Nature Ecology & Evolution'da yayımlanan araştırmada kulak kanalı, kulak zarı, kulak kemikleri ve kulaktaki hava dolu boşluklar dâhil olmak üzere 30'dan fazla değişkeni dikkate aldıklarını söyledi.

Bilim insanı yeni araştırmayı şöyle niteledi:

"Bu, Neandertallerin işitme yeteneklerine dair ilk kapsamlı çalışma oldu."

 

Neandertaller Homo sapiens modern insan evrim evrimsel genetik