Blinken: Muhtemel Bir Askeri Çatışma Çin'in Çıkarına Olmaz

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin ve ABD ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Blinken, bir televizyon kanalına verdiği röportajda ABD-Çin ilişkilerine dair konuştu. Uygur Türklerine yönelik soykırım politikası güden Çin hakkında "Birkaç yıldır, Çin'in ülke içinde daha baskıcı ve ülke dışında da daha saldırgan bir tutum izlediğine tanık oluyoruz. Gerçek bu" diyen Blinken, "Dünyada çok önem verdiğimiz ve kesinlikle savunmak istediğimiz kurallara dayalı düzeni sarsacak veya sınayacak askeri, ekonomik ve diplomatik kapasiteye sahip olan tek ülke Çin" sözleriyle tarif ettiği Çin'i düşman olarak görmediklerini "Ama bir şey hakkında çok açık olmak istiyorum. Amacımız Çin'i baskı altına almak, durdurmak veya engellemek değil, Çin'in sınadığı bu kurallara dayalı düzeni sürdürmek" ifadeleriyle anlattı.

Çin ile giderek yükselen tansiyonun bir askeri çatışmaya dönüşmeyeceğini belirten Blinken, muhtemel bir çatışma ihtimalini "Bu noktaya gelmenin veya hatta bu yönde ilerlemenin Çin'in de ABD'nin de çıkarlarına son derece aykırı olduğunu düşünüyorum" şeklinde yorumladı.

Çin ve ABD arasında iki önemli sorun bulunuyor. Bunlardan birisi Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı soykırım politikası, diğeri ise Çin'in Tayvan'ın bağımsızlığını tanımayıp kendi toprağı olarak görüyor olması. Bir yandan Çin'in işgal altında tuttuğu Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri ABD'nin eleştirilerine neden olurken öte yandan Çin, ABD'nin bölgedeki en ciddi müttefiklerinden olan Tayvan'a karşı olan tavrı gerilimi tırmandırıyor.

Blinken Muhtemel Bir Askeri Çatışma Çin'in Çıkarına Olmaz