BM 76'ncı Genel Kurul Başkanı Maldivler Dışişleri Bakanı Oldu

TAKİP ET

BM 76'ncı Genel Kurul Başkanı, Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 76'ncı dönem başkanlığı için gerçekleştirilen seçimde, Afganistanlı diplomat Zalmai Rassoul ile Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid yarıştı.

Seçimlerin sonunda Shadid 143 oy alarak BM Genel Kurul Başkanı seçilirken, Rassoul ise 48 oy alabildi.

Çeşitli gruplar arasında dönüşümlü olarak yıllık düzenlenen BM Genel Kurulu Başkanlığı görev sırasının, prosedür gereği 76'ncı dönemde (2021-2022) Asya-Pasifik grubundan bir başkana gelmesi gerekiyor.

BM Genel Kurul Başkanlığı görevini üstlenecek olan Maldivler, bu görevi ilk kez yürütecek. Görevi 75'inci Genel Kurulu Başkanı Volkan Bozkır'dan 14 Eylül 2021 tarihinde devralacak Shadid'in adaylığı Maldivler tarafından Aralık 2018'de açıklanmıştı.

Seçimler ile ilgili açıklama yapan Volkan Bozkır, "BM 76. Genel Kurul Başkanlığı görevine, BM Genel Kurulu'nda bu sabah başkanlığımda yapılan oylamayı kazanan Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid seçildi. 14 Eylül'de görevi benden devralacak olan Sn. Shahid'i tebrik ediyorum. “BM 76. Genel Kurul Başkanlığı görevine Afganistan tarafından aday gösterilen tecrübeli diplomat Dr Zalmai Rassoul'a da, saygın ve canlı bir seçim dönemi yaşanmasına sağladığı katkı için BM Genel Kurul Başkanı olarak teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

shadid maldivler dışişleri bakanı bm genel kurulu başkanı dönem başkanı 76'ncı dönem seçildi volkan bozkır açıklama afganistanlı diplomat kurul