BM Barış Gücü'nün Kıbrıs'taki Görev Süresi Uzatıldı

TAKİP ET

BM Güvenlik Konseyi, BM Barış Gücü'nün Kıbrıs'taki görev süresini altı ay daha uzattıklarını açıkladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Maraş bölgesinin yüzde 3,5'inin açılacağını duyurmasının üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) barış gücünün görev süresini uzatma kararı aldı. Konseyden yapılan açıklamada, Maraş bölgesinin açılması adımlarının derhal geri alınması talep edildi.

Barış Gücü’nün Kıbrıs’taki görev süresini 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatma kararı, 'adadaki gerilimi tetikleyebilecek ve barışçıl bir çözüm için beklentileri zayıflatabilecek herhangi bir tek taraflı eylemden kaçınılması' gerekçesiyle açıklandı. 

BMGK ateşkes hatları boyunca askeri statükonun ihlal edilmesi konusundaki ciddi endişeleri olduğunu ve her iki tarafın da tampon bölgeyi ihlal ederek bölgede yetkisiz inşaatlar yaptığını vurguladı. Tüm bunların BMBG’nin bölgedeki görevini zorlaştırdığına dikkat çekilen karar dün oy birliğiyle kabul edildi.

Dışişleri Karara Tepki Gösterdi

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada BMGK'nın kararına tepki göstererek, "Kendi içinde tutarsızlıklarla dolu, gerçeklikten kopuk bu kararda maalesef Kıbrıs Türk halkının iradesi yine yok sayılmıştır. BMBG'nin görev süresinin uzatılmasında KKTC’nin (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) rızasının alınmaması BM’nin kendi kural ve ilkelerine aykırıdır. Bu durumun düzeltilmesini ve KKTC topraklarındaki varlığının sorgulanmaması için BMBG'nin KKTC makamlarıyla bir an evvel bir anlaşma yapmasını bekliyoruz" denildi.

birleşmiş milletler güvenlik konseyi kıbrıs kapalı maraş süresi uzatıldı barış gücü