BM'de Rusya'nın Yasa Dışı İlhaklarının Reddi İçin Oylama Yapıldı: Türkiye Hariç Tüm Türk Cumhuriyetleri 'Göğe Bakıyor'

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler'de Rusya'nın Ukrayna topraklarını yasa dışı olarak ilhak etmesinin reddedilmesi için oylama yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti haricindeki tüm Türk cumhuriyetleri ya çekimser kaldı ya da oylamaya katıldı.

Geçmişte Sovyetler Birliği tarafından işgal edilen, halihazırda da birçoğu Moskova'nın dolaylı olarak sömürüsü altında bulunan Türk cumhuriyetleri, Rusya çekincesini halen yenemedi.

Sovyetler döneminde bu bölgelere ihraç edilen Rus nüfus ve Rus kültürünün yanı sıra Türkmenistan ve Kazakistan gibi soydaş cumhuriyetlerde kurulu olan Rus yanlısı diktalar varlıklarını Moskova'ya borçlu oldukları için soydaş cumhuriyetlerin yeniden el ele vermesi gecikiyor.

Kırımoğlu Ne Söylemişti?

Ukrayna Milletvekili ve Kırım Tatarlarının Milli Lideri olan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, TamgaTürk'e yaptığı açıklamada Türk dünyasının müreffeh, huzurlu ve güçlü bir istikbale kavuşması için demokrat rejimlerin kurulmasının ne kadar mühim olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Türk Devletleri Teşkilatı kuruldu... Ama bunun gerçek bir Türk birliği olabilmesi için bu devletlerin demokratik olmaları gerekir. Ben kardeş dediğimiz bu ülkelerin Birleşmiş Milletler'de nasıl davrandıklarına bakıyorum, mesela Kırım'da Tatar halkına yapılanlara karşı bir oylama var, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan... En iyisi tarafsız kalıyor! Büyük çoğunlukla Putin amcalarının dediğini yapmaya çalışıyorlar."

Rusya'nın İlhakını Reddeden Tek Türk Cumhuriyeti Türkiye Oldu

Gazeteci Ceyhun Aşirov'un aktardığına göre Birleşmiş Milletler'de Rusya'nın Ukrayna topraklarını yasa dışı olarak ilhak etmesinin reddedilmesi için oylama yapıldı. 

143 ülke, Rusya'nın yasa dışı ilhak girişiminin uluslararası olarak tanınmamasını öngören kararı destekledi.

Türk cumhuriyetlerinin verdiği -ya da vermediği- oylar ise dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti kararı destekleyerek Rusların yasa dışı ilhakını tanımadı. Fakat Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan çekimser kaldı. Azerbaycan ve Türkmenistan ise oylamaya dahi katılmadı. 

bm rusya yasa dışı ilhaklarının reddi için oylama yapıldı türkiye tüm hariç türk cumhuriyetleri göğe bakıyor