BM Güvenlik Konseyi, Myanmar'daki Darbeye Karşı Birlik Olamadı

TAKİP ET

BM Güvenlik Konseyi'nin daimî üyelerinden Rusya ve Çin, Myanmar'daki darbeyi ülkenin "iç meselesi" olarak yorumladı. Myanmar'daki darbe karşıtı protestolarda bugüne kadar 56 kişi öldürüldü.

Myanmar'daki askerî darbeye karşı çıkılması ve ülkede demokrasinin yeniden tesis edilmesi için uluslararası toplumun harekete geçmesi yönünde çağrılar artarken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), darbe karşısında birlik olamadı.

BM Güvenlik Konseyi, Myanmar'daki darbenin ardından artan şiddet olayları ve ülkedeki son gelişmeleri görüşmek üzere kapalı oturumda toplandı. BM Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener, BMGK'ye darbe karşısında birlik olunması ve demokrasiden yana tutum belirlenmesi için çağrı yaptı. Ancak Konsey'in daimî üyeleri Rusya ve Çin, Myanmar'da yaşananları ülkenin "iç meselesi" olarak yorumladığı için BMGK'de ortak bir karar alamadı.

ÜLKEDE DARBE KARŞITI EYLEMLER SÜRÜYOR

Myanmar'da darbe karşıtı protestolar sürerken bugünkü eylemlerde 2 kişi, güvenlik güçlerince vurularak öldürüldü.

Protestoları takip eden insan hakları grupları ve yerel medyaya göre, Mandalay kentinde bugünkü protestolarda yoldan geçen bir kişi güvenlik güçlerinin kurşunuyla bir kişi de cunta yanlısı sivillerin bıçaklı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Mandalay'a bağlı Magway bölgesinde 2 kişinin daha cunta yanlıları tarafından saldırıya uğrayıp ağır yaralandığı bildirildi.

Protesto grupları ayrıca, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu aralarında Uluslararası Kızılhaç Komitesi gönüllülerinin de bulunduğu onlarca kişinin yaralandığını açıkladı.

100'ÜN ÜZERİNDE POLİS SİVİL İTAATSİZLİK HAREKETİNE KATILDI

Öte yandan Myanmar genelinde 100'ün üzerinde üst düzey polis memurunun darbeye karşı çıkarak sivil itaatsizlik hareketine katıldığı öğrenildi. İnternet sitesi Myanmar Now'ın edindiği bilgiye göre cuntanın emirlerini yerine getirmeyi reddederek protestocuları destekleyen polislerin sayısı 100'ü geçti.

AA muhabirine konuşan polis memuru Ngun Hnin Thang, Falam şehrindeki protestolarda askerin vur emrini dinlemeyerek protestocuları koruduğunu söyledi. Polis memuru Thang, "Barışçıl protestoculara nasıl ateş açabiliriz? Kendi aile mensuplarımızı öldürmek gibi bir şey olurdu. Bu yüzden emirlere itaat etmedik" ifadelerini kullandı.

Myanmar'ın yurt dışı misyonlarında görev yapan en az 10 diplomatın da cuntayla birlikte çalışmayı reddederek sivil itaatsizlik eylemlerine katıldıkları belirtildi.

MYANMAR'DA ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, kendisine yakın siyasî grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede siyasî gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koydu. Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiilî lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına aldı ve 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Dünya çapında pek çok ülkeden darbeye yönelik kınama mesajları geldi.

Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başladı. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde 56 kişi hayatını kaybetti. Ülkede geniş katılımlı gösterilerin yanı sıra gözaltındaki üst düzey hükûmet yetkililerinin askerî mahkemede yargılanmaları sürüyor. 

Myanmar Myanmar darbe Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi BM Güvenlik Konseyi Rusya Çin darbe karşıtı protesto