BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet Doğu Türkistan Ziyaretinde Kamplardaki Uygurlarla Konuşamadığını Açıkladı

TAKİP ET

Bachelet'in Çin'in insan hakları ihlallerini gözlemlemek için yaptığı ziyareti Çin propagandasına dönüşmüştü.

Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine sistematik soykırımı ve insan hakları ihlallerini incelemek üzere Doğu Türkistan'a giden Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, ziyareti sırasında Çin'in insan hakları ihlallerini "radikalizm ve terörizmle mücadele" olarak nitelemiş ve Uygur Türkleri tarafından istifaya davet edilmişti.

Uygurlardan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserine İstifa Çağrısı

Cenevre'de 50.'si düzenlenen İnsan Hakları Konseyi'nde konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Ağustos ayında görevinin sona ereceğini ve ikinci bir dört yıllık süre talep etmeyeceğini açıkladı.

Doğu Türkistan ziyareti sırasında sivil toplum kuruluşu yetkilileriyle hükümet gözetimi olmadan görüşebildiğini belirten Bachelet, buna karşın ziyareti boyunca yanında bir Çin hükümet yetkilisi olduğunu duyurdu.

BM Raportörü Doğu Türkistan'daki Soykırımı Savunmak İçin Çin'den 200 Bin Dolar Rüşvet Aldı


The Guardian muhabirinin toplantı sırasında sivil Uygur Türkleriyle "gözetim olmaksızın" görüşüp görüşemediğini sorması üzerine Bachelet Covid kısıtlamaları nedeniyle toplu gözaltı kamplarında tutulan Uygurlarla ya da aileleriyle görüşemediğini söyledi.

Bachelet "Sözde eğitim merkezi olan Kasghar hapishanesini ziyaret ettim, burada yetkililerle konuştum. Gözaltında olan Uygurlar ya da aileleriyle konuşma fırsatım olmadı. Ancak bunun dışında ülke dışındaki bazı eski mahkumlarla görüştüm" ifadelerini kullandı.

Çin Büyükelçiliği'nin Önünde Toplanan Kamp Mağduru Yakını Uygurlar Michelle Bachelet'e ve Dünyaya Seslendi

bm insan hakları yüksek komiseri Michelle Bachelet doğu türkistan ziyaretinde gözaltındaki uygurlarla konuşamadığını açıkladı