BM: Myanmar'daki Darbe Karşıtı Barışçıl Gösterilerde 138 Kişi Öldürüldü

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM), uluslararası topluma ve bölge ülkelerine Myanmar halkı ile dayanışma ve demokrasinin yanında yer alma çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın bilgilendirmesinde Myanmar'daki barışçıl göstericilere yönelik şiddeti "güçlü bir şekilde" kınadı.

Dujarric, 14 Mart'taki protestolarda 38 göstericinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak 1 Şubat'taki darbeden bu yana aralarında kadın ve çocuklarında da olduğu en az 138 kişinin darbe karşıtı protestolarda öldürüldüğünü söyledi. Sözcü, uluslararası topluma ve bölge ülkelerine Myanmar halkı ile dayanışma ve demokrasinin yanında yer alma çağrısı yaptı.

Myanmar'daki Askerî Darbe

Myanmar ordusu, kendisine yakın siyasî grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atmasının ve ülkede siyasî gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiilî lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hâl (OHAL) ilan etmişti.

Türkiye darbeyi kınamış, Batı ülkelerinden de darbeye yönelik çeşitli tepkiler ve eleştiriler gelmişti. Ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimî üyeleri Rusya ve Çin, Myanmar'da yaşananları ülkenin "iç meselesi" olarak yorumladığı için Konseyde darbenin kınanmasına ilişkin ortak bir karar alınamamıştı.

Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde çok sayıda kişi hayatını kaybetti, 1500'ün üzerinde kişi ise hâlihazırda tutuklu.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükûmet yetkililerinin askerî mahkemede yargılanmaları devam ediyor.

Myanmar birleşmiş Milletler BM Darbe Askeri darbe Protesto Cunta BM BM Güvenlik Konseyi Darbe karşıtı gösteriler Myanmar'da ölen protestocular