BM, Myanmar'daki Darbe Karşıtı Gösterilere Silahlı Müdahaleyi Kınadı

TAKİP ET

Myanmar'da askerî darbeye ve seçilmiş hükûmet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolara, güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu bugün yaşamını yitirenlerin sayısı 114'e yükseldi. Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar güvenlik güçlerinin darbe karşıtı gösterilere müdahalesini kınadı.

AA'nın haberine göre BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişinin ölümüne sebep olan Myanmar güvenlik güçlerinin darbe karşıtı gösterilere müdahalesini güçlü şekilde kınadı. BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre Guterres, ordunun göstericilere müdahalesinin "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Myanmar'daki darbeye karşı sağlam, kararlı ve uluslararası toplumun birlik olduğu bir tutum sergilenmesi gerektiğini ifade eden Guterres, ülkedeki krize acil bir çözüm bulunması çağrısı yaptı. Genel Sekreter, Myanmar ordusuna da şiddetten ve baskıdan kaçınma çağrısı yaparken Myanmar'da ciddî insan hakları ihlalleri işleyenlerin ise hesap vermesi gerektiğini belirtti.

Myanmar'da askerî darbeye ve seçilmiş hükûmet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolara güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu bugün yaşamını yitirenlerin sayısının 114'e yükseldiği bildirilmişti.

Myanmar'daki Askerî Darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiilî lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok hükûmet yetkilisini ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hâl (OHAL) ilan etmişti.

Myanmarlılar ise 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Buna karşılık güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde, 400'ün üzerinde gösterici yaşamını yitirdi.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükûmet yetkilileri, askerî mahkemede yargılanmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler BM Myanmar Darbe karşıtı gösteriler