BM Raportörü Doğu Türkistan'daki Soykırımı Savunmak İçin Çin'den 200 Bin Dolar Rüşvet Aldı

TAKİP ET

BM Raportörü Alena Douhan'ın Çin'den 200 bin dolar rüşvet aldığı ortaya çıktı.

Hong Kong Free Press'in haberine göre Birleşmiş Milletler'in çalışmalarını kendi tüzüğünde yer alan ölçütlere göre incelemekle görevli Cenevre merkezli insan hakları kuruluşu UN Watch (BM İzleme Örgütü), Birleşmiş Milletler Raportörü Alena Douhan'ın geçtiğimiz yıl Pekin rejiminden 200 bin dolar rüşvet aldığını açıkladı.

BM İzleme Örgütü Şefi Hillel Neuer'in aktardığına göre BM'nin tek taraflı yaptırımlarının olumsuz sonuçlarıyla ilgilenen raportörü Alena Douhan, Çin Komünist Partisi rejiminin Uygurlara yönelik uyguladığı etnik temizlik faaliyetleri savunması karşılığında 200 bin dolar rüşvet aldı.

UN Watch'tan yapılan açıklamada Douhan'dan aldığı parayı iade etmesi çağrısı yapıldı. Neuer, Douhan'ın geçtiğimiz yıl Eylül ayında Pekin'in "sponsorluğunda" bir propaganda faaliyetine başladığını belirttiği açıklamasında Douhan'ın geçtiğimiz yıl Batı ülkelerinin Rusya, Belarus, İran ve Venezuela'yı hedef alan yaptırımlara karşı düzenlenen Çin destekli etkinliklere de katıldığını ifade etti.

Ayrıca Douhan'ın Rusya'dan 150 bin dolar, Katar'dan ise 25 bin dolar aldığı belirtiliyor.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Soykırımın tanıklarından biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

 

bm birleşmiş milletler raportörü doğu türkistan soykırımı savunmak için çin 200 bin dolar rüşvet aldı alena douhan