BM: Taliban'ın Ele Geçirmesinden Bu Yana Afganistan'da 397 Sivil Öldürüldü

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler, Taliban tarafından ele geçirilen Afganistan'da 397 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

Reuters'ın aktardığı Birleşmiş Milletler raporuna göre Taliban'ın ele geçirmesinden bu yana Afganistan'da 397 sivil öldürüldü.

Taliban yönetiminin karşı karşıya kaldığı direnişin boyutunu gösteren rapora göre Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesinden bu yana meydana gelen saldırılarda yaklaşık 400 sivil öldürüldü. Bu ölümlere yol açan saldırıların yaklaşık yüzde 80'i ise dinci terör örgütü IŞİD'in "Horasan Grubu" tarafından gerçekleştirildi.

Ağustos ayında Taliban'ın eline geçmesinden bu yana Afganistan'a ilişkin hazırlanan ilk geniş çaplı insan hakları raporu olarak değerlendirilen raporda yer verilen bilgiler, Batı'da kadınlar, gazeteciler ve halk için hak kayıpları endişelerini tetikliyor.

50 IŞİD'li İşkenceyle ve Kafaları Kesilerek Öldürülmüş

Ağustos 2021'den 2022 Şubat ayının sonuna kadarki dönemi kapsayan rapora göre 400 sivilin çoğunluğunun Horasan Grubu tarafından öldürüldüğü dönem boyunca 50'den fazla IŞİD mensubu olduğundan şüphelenilen kişi işkenceyle, kafaları kesilerek öldürüldü ve yol kenarlarına atıldı.

Kabil Havaalanı Saldırısı 

Raporu tanışan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, "Birçok Afgan için insan hakları durumu büyük bir endişe kaynağı" dedi. Horasan Grubu'nun Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesiyle yayıldığı düşünülüyor. Kabil Havaalanı'na yapılan intihar saldırıları başta olmak üzere grup birçok terör saldırısından sorumlu tutuluyor.

"Kaybolan" Protestocular ve Kadınlar

Taliban yönetiminin kadın hak ve hürriyetlerini kısıtladığını belirten Bachelet, kadınlar kamusal hayata "tamamıyla katılmalarına" izin verilmesi çağrısı yaptı.

Aktivistlerin ve protestocuların "kayboldukları" vakalara atıfta bulunan Bachelet, Afganistan'da ifade özgürlüğü üzerindeki kısıtlamalardan endişeli olduğunu belirterek "Toplumda gelişen erozyondan endişeliyim" diye konuştu.

taliban afganistan Michelle Bachelet bm raporu reuters kadın hak ve hürriyetleri horasan grubu ışid 400 sivil öldürüldü