BM Ukrayna Gözlem Misyonu, Kırım'daki İnsan Haklarına Dair Yeni Rapor Hazırladı

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna İnsan Hakları Gözlem Misyonu, Ukrayna'daki insan hakları durumu ile ilgili yeni bir rapor hazırladı. Raporda 1 Şubat ile 30 Nisan 2021 tarihleri arasındaki dönem ele alındı.

QHA'nın aktardığı habere göre, BM Ukrayna İnsan Hakları Gözlem Misyonunun hazırladığı yeni raporda, Rus işgali altındaki Kırım’daki hapishanelerde alıkonulan siyasi tutsaklara karşı uygulanan işkence ve kötü muamele vakaları dile getirildi. Raporda, işgalci yönetimin dini nedenlerden ötürü baskı uyguladığı, düşünce ve ifade özgürlüğü kısıtladığı ifade edildi. 

Raporda Rus işgalci güçlerin Kırım’da 10 Mart 2021 tarihinde yasa dışı olarak alıkoyduğu Ukraynalı gazeteci Vladislav Yesipenko’nun davasına dikkat çekilirken, “FSB (Rusya Federal Güvenlik Servisi) görevlilerinin, istedikleri itirafı elde etmek için bir binanın bodrum katında Yesipenko’ya elektrik işkencesi uyguladığı, darp ettiği ve cinsel tacize bulunduğu BM Ukrayna İnsan Hakları Gözlem Misyonuna bildirildi. Daha sonra, zorladıkları itirafı kaydetmek için FSB görevlileri Rus devlet televizyon kanalının çekim ekibini davet etti. Bunun dışında FSB, Yesipenko’nun 28 gün boyunca bağımsız bir avukatla görüşmesini engelledi” diye belirtildi.

Gazeteci Yesipenko’ya İşkence Uygulandı

 

Gratı haber sitesi editörü, gazeteci Anton Namlyuk, Rus işgalci güçlerin Kırım’da 10 Mart 2021 tarihinde yasa dışı olarak alıkoyduğu Ukraynalı gazeteci Vladislav Yesipenko’ya elektrikle işkence uygulandığını duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Namlyuk, “(Yesipenko’nun) Kafasına bir şey geçirerek, elektrik verildi ve alıştığı zaman voltajı artırdılar. Böylece ondan itiraf ifadesini aldılar ve daha sonra bu görüntüler Krım24 kanalında yayımlandı.” dedi.

Gazeteci Namlyuk, Yesipenko’ya yapılan işkenceye dair bilginin hapishanedeki bir kaynaktan öğrenildiğini belirtti. Sözde itiraf ifadesi, Rus propaganda televizyon kanalında yayımlandıktan sonra Yesipenko’nun Rusya Anayasasının 51. maddesine (kendine ve yakınlarına karşı tanıklık yapmama hakkı) dayanarak ifade vermeyi reddettiği bildirildi.

ukrayna kırım birleşmiş milletler gazeteci işkence rusya işgal