BM üyesi 8 Ülkeden İşgalci Rusya'ya Çağrı

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 8 ülke, Rusya'dan işgal altına aldığı Kırım'ın askerileştirilmesine son vermesini talep etti. BM üyeleri, Rusya'nın Donbas'ta ateşkes konusunda yükümlülüklerini yerine getirmesi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Viyana Belgesi kapsamındaki taahhütlere uygun olarak askeri faaliyetlerin şeffaflığını sağlaması çağrısında bulundu.

Rusya Federasyonu, 5 Mayıs 2021 tarihinde BM Güvenlik Konseyinde Ukrayna konulu toplantı düzenledi. Propaganda amacıyla düzenlenen toplantıdan sonra BM üyesi 8 ülke ortak açıklama yayımladı. Ortak açıklamaya; Belçika, Birleşik Krallık, Estonya, İrlanda, Almanya, Norveç, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa imza attı.

“Rusya’yı Derhal İşgale Son Vermeye Çağırıyoruz”

Sekiz BM ülkesinin açıklamasında, “Rusya’yı, tüm saldırgan ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini derhal durdurmaya ayrıca geçici işgal altında bulunan Kırım ve Ukrayna sınırları boyunca askeri varlığın artırılmasını durdurmaya ve Ukrayna topraklarının geçici işgalini derhal sona erdirmeye çağırıyoruz.” denildi. Rusya’yı Donbas’ta ateşkes sağlama konusunda aldığı yükümlülükleri yerine getirmeye ve AGİT Viyana Belgesi kapsamındaki taahhütlere uygun olarak askeri faaliyetlerinin şeffaflığını sağlamaya davet eden BM üyeleri, “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) şehrinin ilhak girişimini kararlı bir şekilde kınıyoruz. Rusya’nın faaliyetleri küresel endişeye yol açıyor, BM Tüzüğü dahil olmak üzere uluslararası hukuku ihlal ediyor.” diye vurgulandı.

Rusya Tatbikat Bahanesiyle Sınırdaki Askeri Varlığını Arttırdı

Rusya, 6 Nisan’da Rus ordusunun savaşa hazırlık durumu ile ilgili büyük çaplı denetime başlandığını açıklayarak ülkenin çeşitli bölgelerde taktik tatbikatlar yapılacağını duyurmuştu. Bunun ardından Rusya’nın işgal altındaki Kırım ve Ukrayna sınırında askeri yığınak yaptığı bildirilmiş, gönderilen Rus askeri sayısının 100 binden fazla olduğu ifade edilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, 22 Nisan’da ülkenin güney ve batı askeri bölgelerindeki birliklerin tatbikatlarının sona erdiğini ve askerlerin geri çekileceğini açıklamıştı

rusya ukrayna kırım işgal birleşmiş milletler belçika ingiltere estonya irlanda almanya norveç amerika fransa